ERDON Helyi hírek

2014.02.19. 15:30

Influenzavírus okozta halálát

Keddről szerdára virradóan életét vesztette egy 57 éves Bihar megyei hölgy, akiről bebizonyosodott, hogy influenzával fertőződött meg, tudtuk meg a közegészségügyi hatóság igazgatójától.

Keddről szerdára virradóan életét vesztette egy 57 éves Bihar megyei hölgy, akiről bebizonyosodott, hogy influenzával fertőződött meg, tudtuk meg a közegészségügyi hatóság igazgatójától.

Amint Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója elmondta, a hölgyet február 5-én utalták be a megyei kórház járványosztályára, s keddről szerdára virradóan halt meg.

Az utóbbi napokban a bukaresti Cantacuzino Intézet által végzett vizsgálat nyomán bebizonyosodott, hogy AH1N1 típusú influenzavírussal fertőződött meg, emellett egyéb krónikus betegségei is voltak, ezek miatt az immunrendszere le volt gyengülve. Jelenleg egy ankét zajlik ebben az ügyben.

Mint megtudtuk, további hét, Váradra beutalt pácienstől is mintákat vettek, de az ő esetükben nem mutatták ki az influenzavírust. Az igazgató kihangsúlyozta: emberi influenzavírusról van szó, nem madárinfluenzáról, vagy valamilyen különlegesen agresszív vírusról. Meg nem erősített információk szerint a hölgy Magyarországon volt, s valószínű, hogy ott fertőződhetett meg. Lapértesülések szerint az influenza legsúlyosabb szövődménye lépett fel nála, gyakorlatilag a tüdeje képtelenné vált arra, hogy az oxigént hasznosítsa, így tulajdonképpen megfulladt.

A DSP igazgatója szerint nincs ok pánikra, de azért lehetőleg tartsuk be a légúti fertőzések elkerülésére irányuló óvintézkedéseket, melyeket lapunkban is közzéteszünk. Az influenza elleni oltás egyébként védelmet nyújt e vírus ellen, azonban aki eddig nem tette meg, most már ne oltassa be magát, tette hozzá. Az eset hamarosan felkerül az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapjára is.

Óvintézkedések

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság összefoglalta, melyek azok az óvintézkedések, melyek betartásával csökkenthetjük annak az esélyét, hogy légúti fertőzéseket kapjunk el.

Fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt; ne tartózkodjunk sokat a hidegben és viseljünk az időjárásnak megfelelő öltözéket és lábbelit. Tornázzunk, de óvakodjunk attól, hogy túlzottan megerőltessük magunkat. Pihenjünk eleget éjszaka, lehetőleg ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és óvakodjunk attól is, hogy túlzásba vigyük a koffeintartalmú italok fogyasztását.

Mossunk kezet minél gyakrabban vízzel és szappannal, főleg a munkahelyünkön, az iskolában, vendéglőben. Tüsszentsünk papír zsebkendőbe, melyet utóbb kidobunk a szemétbe, ezzel a környezetünket óvjuk az esetleges fertőzéstől. Óvakodjunk a tumultustól, tömegrendezvényektől, mivel látszólag egészséges személyek is megfertőzhetnek másokat a betegség lappangási időszakában.

Amennyiben egy kórházban karantént rendelnek el, tartsuk tiszteletben és ne látogassák betegeiket.

Maradjunk otthon, ha légúti fertőzés tüneteit észleljük magunkon – mint például láz, orrfolyás, fejfájás, izomfájdalmak, köhögés, torokfájás – és értesítsük háziorvosunkat. Ha a tünetek súlyosbodnak – főleg ha ez éjszaka, vagy hétvégén történik – hívhatjuk az 112 sürgősségi számot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!