ERDON Helyi hírek

2014.02.18. 14:16

Igényelhető nevelési támogatás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette a Szülőföldön magyarul nevű program felhívását a nevelés, oktatás, tankönyv- és taneszköz vásárlás-támogatás céljából a 2013-2014-es tanévre.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette a Szülőföldön magyarul nevű program felhívását a nevelés, oktatás, tankönyv- és taneszköz vásárlás-támogatás céljából a 2013-2014-es tanévre.

Soós Sándor, a Romániai Magyar Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke arról tájékoztatta kedden az Erdély Online-t, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2014. január 31-től hirdette meg a Szülőföldön magyarul pályázati program felhívását a nevelés, oktatás, tankönyv- és taneszköz vásárlás, valamint a magyar nyelvű hallgatói támogatás céljából a 2013-2014-es tanévre. A felhívás teljes szövege a www.szulofoldonmagyarul.ro, illetve a www.rmpsz.ro honlapokon tanulmányozható. A Pedagógusok Szövetsége a nevelés, oktatás, tankönyv- és taneszköz vásárlási támogatással kapcsolatos teendőket vállalta fel, az óvodától a középiskoláig bezárólag. Ezt a szülők igényelhetik, illetve a diákok is, amennyiben betöltötték 18. életévüket, a hallgatói támogatás pedig egyénileg jár, az egyetemisták és főiskolások az RMPSZ honlapjáról tölthetik le. A támogatás pénzben kifejezett értéke 22.400 forintnak megfelelő összeg lejben kifejezve, mely az egész 2013-2014-es tanévre vonatkozik. Soós Sándor arra hívta fel a figyelmet: az első félév hivatalos január 31-én ért véget, aminek abból a szempontból van jelentősége, hogy erre az időszakra kérni kell az iskolától igazolást, melynek tartalmaznia a hiányzások számát, ugyanis ötvennél több igazolatlan hiányzás esetén elutasítják a támogatást. Így tulajdonképpen a támogatás arra is jó, hogy ösztönözze a diákokat az iskolába járásra.

Szétosztás

Egyébként a Pedagógus Szövetség központjából körülbelül 16.500 pályázati boríték érkezett Bihar megyébe, melyeknek többségét, közel 14 ezret az elmúlt napokban már eljuttatták a tanintézményekbe. Már megkapta ezeket Nagyszalonta, Érmihályfalva és Margitta, illetve ezen települések vidékei, Nagyváradot és körzetét pedig utoljára hagyták, mivel úgy gondolták, a közelség miatt könnyebben zajlik a szétosztás. A borítékokat az óvónők és az osztályfőnökök kapták meg, tőlük kell átvegyék ezeket és az igazolásokat az érintettek. Lényeges tudni, hogy legkésőbb március 14-ig bezárólag a kitöltött íveket tartalmazó borítékokat postára kell tenni ajánlott levél formájában, a postai költségeket a kedvezményezettek kell állják. Akik nem akarnak elmenni a borítékért az iskolába, a fenn említett honlapokról is letölthetik az űrlapokat. Amúgy a jogosultak száma Bihar megyében 18.500, viszont egy család csak egy borítékot kap, esetleg pótívekkel, hiszen a támogatás minden gyermek után jár.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!