ERDON Helyi hírek

2014.02.26. 12:38

Bontják az Alumina gyárat

Tavaly október óta bontják a nagyváradi Borsi úton lévő ipari park első gyárát, az egykori Aluminat. A vállalatot 1965-ben nyitották meg, és aluminiumoxidot gyártottak itt a slatinai aluminiumgyár számára.

Tavaly október óta bontják a nagyváradi Borsi úton lévő ipari park első gyárát, az egykori Aluminat. A vállalatot 1965-ben nyitották meg, és aluminiumoxidot gyártottak itt a slatinai aluminiumgyár számára.

Az orosz Ruszki Alumini 1998-ban vette meg a gyárat azzal a szándékkal, hogy újraéleszti Váradon az egykor itt jól menő aluminiumoxid-, és timföldgyártást, de ez a törekvés sikertelen maradt. Ezért döntöttek úgy, hogy mindent ledózerolnak a 22 hektáros területen, a telket pedig eladják. Az Aluminat 1965-ben nyitották meg, és aluminiumoxidot gyártottak itt a slatinai aluminiumgyár számára. A nagyváradi gyár minőségi, egész Európában kiválónak számító timföldet állított elő. A gyár kapacitása elérte az évi 225 ezer tonna aluminiumoxidot, de a rendszerváltás után, mint ahogy majdnem a teljes román ipar, az Alumina is tönkrement, és 1999-ben már felszámolás alatt állt. Az orosz Ruszki Alumni megkísérelte talpra állítani a gyárat, de nem sikerült neki, és 2006-ban végleg bezárta. A sikertelen lábra állítás után az oroszok úgy döntöttek, hogy lebontják és eladják a telket. A bontási engedélyeket már 2008-ban megszerezték, de csak tavaly októberben kezdték el ezt a munkát. A bontást egy jászvásári cég végzi, a vasat maga a bontó cég kapja meg, a betont pedig összezúzzák, és azt a Cemtrade (az Alumina jogutóda) értékesíti majd. Minden ingatlant lebontanak, csak az irodaépület, a volt kantin és a munkásszálló marad meg.

Környezetvédelmi aggodalmak

A bontási munkálatok júniusban végződnek, ezt követően pedig eladásra kerül a telek. Nem pusztán anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is problémát okoz az Alumina, ugyanis 2,5 tonna bauxitból egy tonna aluminium oxidot és másfél tonna szennyezett iszapot termelt a gyár, és ez utóbbit iszaphányókban tároltak. Külön problémát jelent, hogy nincs tisztázva, kinek a feladata lesz az iszaphányó környezetvédelmi rehabilitációja, a cégé, vagy a polgármesteri hivatalé, illetve a környezetvédelmi állami intézményeké. Loredana Tirt, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Cemtrade már benyújtotta hozzájuk a környezetvédelemre vonatkozó dokumentációt, ezt azonban kiegészítésre visszaküldték a cégnek. Miután teljes lesz a dokumentáció, a környezetvédelmi ügynökség akkor fogja megállapítani azt, hogy környezetvédelmi szempontból mely intézménynek, illetve a vállalatnak milyen feladatai lesznek az iszaphányó kezelésében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!