ERDON Helyi hírek

2014.02.17. 13:56

„Bízunk a közösen alakított jövőben”

Hetedik alkalommal került sor Nagyváradon a Partium FC javára rendezett jótékonysági sportbálra. Helyszínként ezúttal is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székháza szolgált. Az est házigazdája Tőkés László európai parlamenti képviselő volt.

Hetedik alkalommal került sor Nagyváradon a Partium FC javára rendezett jótékonysági sportbálra. Helyszínként ezúttal is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székháza szolgált. Az est házigazdája Tőkés László európai parlamenti képviselő volt.

A szombat esti jótékonysági bál fővédnöke dr. Simicskó István, Magyarország sportért és ifjúságért felelős államtitkára volt, akit a rendezvényen Kiss Norbert helyettes államtitkár képviselt. A bál védnökei között ott volt Buzánszky Jenő olimpiai bajnok és vb- ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat tagja, Dunai Antal 31-szeres válogatott labdarúgó, olimpiai bajnok és Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok is. Az est házigazdája Tőkés László EP-képviselő volt. Az egyházkerületi székház dísztermében zajló bálon elsőként Tőkés Máté, a sportklub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy a Partium FC nem egy önkormányzat vagy egy intézmény csapata; „mi olyan társaság vagyunk, amelyik folyamatosan az emberek segítségéből táplálkozik, és ennek köszönhetően tud egyről a kettőre jutni. Így történhetett meg, hogy tavaly, sok év küzdelme után, megnyertük az ötödik ligát. Már a negyedik ligában vagyunk, ebben az évben az a lényeg, hogy bennmaradjunk és megerősödjünk, és szép lassan meghatározó résztvevői legyünk ennek az osztálynak” – fogalmazott Tőkés Máté. Az elnök a továbbiakban hangsúlyozta, hogy mindegyik bált legendás magyar sportolók tisztelték meg jelenlétükkel. Külön is kiemelte Buzánszky Jenőt, aki már az első bálon is védnöke volt a rendezvénynek, és azóta is mindig eljön, amikor csak teheti. Az elnök felhívta a figyelmet azokra a nehézségekre, amellyel a labdarúgó egyesület küzd, külön kiemelve azt, hogy mindegyik csapatuk más pályán edz, mindazonáltal felnőtt, az ifi- és a gyermekcsapattal is benne vannak a negyedik ligában, és több korosztályos csapattal vesznek részt a magyarországi Bozsik-programban is.

Üzenetek

A köszöntések során szólt a megjelentekhez Dunai Antal, majd Kiss Norbert helyettes államtitkár is, utóbbi Magyarország új alkotmányából vett idézetet osztott meg a jelenlevőkkel: „Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot” – szólt az idézet, majd így folyatta a helyettes államtitkár: „Azt kívánom önöknek, magyaroknak, és nem magyaroknak egyaránt, hogy tegyék naggyá Nagyváradot ismét, legyenek a 48–49’-es hősök nyomdokaiban, és nyerjenek bajnokságot, már akár az első osztályban is!” Nemes Csaba, Tőkés László EP-képviselő budapesti irodavezetője Schmitt Pál korábbi köztársasági elnöknek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjának erre az alkalomra írt levelét olvasta fel. Elhangzott: „Jó érzés tudni, hogy a nagyváradi sportbál egyre népszerűbb, és a farsangi bálok között komoly rangot vívott ki magának. Ha testben nem is lehetek most jelen, mert egy másik sportbálon, a XXII. Szocsi téli olimpiai játékokon képviselem nemzetünket, lélekben mindenképpen együtt ünnepelek önökkel. Szerencsére a jó Isten itt, Szociban is adott okot az örömre: bizonyára önöknek is felemelő érzés, hogy magyar csapat eddigi egyetlen értékes helyezését a csíkszeredai születésű Miklós Edit érte el. Teljesítménye előtt csodálattal adózik a teljes olimpiai család, kitartása, küzdeni akarása nehézségek előtti meg nem hajlása meghozta eredményét, ahogy minden bizonnyal önök között is sokak ezen erények birtokában érték el sportsikereiket. Kívánom önöknek, hogy ez évben az imént elért sportteljesítmény adjon erőt mindannyiuknak mind sportbéli, mind mindennapi életükben, küzdelmeikhez, hogy hasonló sikerekkel örvendeztessék meg családjukat, közösségüket.”

Érték vagy haszon?

Buzánszky Jenő rövid beszédében arra buzdított mindenkit, hogy őrizze meg magyarságát. Az utolsó felszólaló Tőkés László volt. Az egykori püspök többek között hangsúlyozta, hogy a sport segítségével a jövőt készítik elő. Kiemelte, hogy ezelőtt ötven évvel az erdélyi sportvezetőknek és sport szakembereknek hetvenöt százaléka magyar volt, és sok magyar sportolója volt a különböző szakágak csapatainak. „Az asszimiláció nem csak nyelvi téren folyik, hanem mindenütt kiszorultunk, perifériára kerültünk” – emelte ki a politikus, hozzátéve: „Az szégyen, hogy négyszázezer magyar van a Partiumban, és nincs egy sportiskolájuk. Visszaszorult rendre a magyar sportélet, és még azt a keveset is kikezdték, ami volt. Az egy lehetetlen állapot, hogy a magyar fiatalok elvándorolnak, vagy elkallódnak. Fiataljaink vagy átmennek Magyarországra, és ott valahogy boldogulnak, vagy nem terem számukra babér. És akkor még hol vannak az elveszett tehetségek? Ezen a téren nagyon sok tennivalónk van!” Tőkés László felhívta a figyelmet arra, hogy a sportéletben az értékelvűséget fenyegeti a haszon- és pénzorientált szemléletmód. „Sajnos a mai világban érték és haszon összekeveredik. Nekünk nem mindegy, hogy a pénzt áldozunk az értékeinkért, vagy pedig az értékeinket áldozzuk fel pénzért. Ma már semmi sem szent, eladják a hazát is, a nemzetet is, a jövőt is, és erről szól ez a mai korrupció, hogy minden pénzre váltható. Bihar magyar politikai vezetője sem szégyellte egy interjúban elmondani, hogy mindenki megvásárolható, csak az a kérdés, hogy mennyiért. Hát, velem is próbálkozott, de nem jutott eredményre. Egy jótékonysági bálon a dolgoknak a természetes rendjét kell látni. Nem akarom a pénzt lebecsülni, az nagyon fontos eszköz, anélkül nem lehet élni, viszont nem szabad hagynunk, hogy értékeink rendjét megbontsa ez a szemlélet. Milyen küszködés van a bundázás ellen, mindenhol nyerészkedés folyik, mindenféle korrupciós hajszálerek hálózták be az egész társadalmi- és sportéletet! Sajnos már az egyházakat is meg lehet vásárolni olcsó pénzért. Azt szokták mondani, hogy a kultúra és a sport ráfizetéses. Ezen annyiban módosítanék, hogy olyan értékeket termel, hogy minden ráfizetésnek nevezett pénzveszteséget megtérítenek” – mondta Tőkés László. A beszédek után Tőkés Máté oklevelet és ajándékcsomagot adott át azoknak, akik aktívan részt vesznek a sportklub támogatásában. Tasnádi Ferencz és Tasnádi Melinda rövid énekprodukciója után kezdetét vette a tánc, majd a vacsora után sor került a műalkotások és sportrelikviák árverésére. Az így befolyt összeget a Partium FC támogatására fordítják.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!