ERDON Helyi hírek

2014.02.05. 16:35

A márkanév egy cég legjelentősebb tőkéje lehet

Szerda délelőtt a Bihari Cégek Egyesülete (AFB) a szellemi tulajdonjogok bejegyzéséről szervezett szemináriumot a várban található Üzleti Központban. Kolozsvári szakértőket hívtak meg.

Szerda délelőtt a Bihari Cégek Egyesülete (AFB) a szellemi tulajdonjogok bejegyzéséről szervezett szemináriumot a várban található Üzleti Központban. Kolozsvári szakértőket hívtak meg.

A márkanevekről, a brandekről, a szellemi tulajdonjogokról és a találmányokról tartottak előadásokat tegnap délelőtt kolozsvári szakemberek – dr. Delia Ciurea jogász, ipari tulajdonjog-szakértő, Cornel Ciupan mérnök, egyetemi oktató és Anda Vald tanácsos – a várbeli Nonprofit Üzleti Központban.

Radu Silaghi, a Bihari Cégek Egyesületének ügyvezető igazgatója kifejtette: azért szervezték az interaktív szemináriumot, mert meglátásuk szerint a vállalkozások lassan kilábalnak a gazdasági válságból, és ezért egy új szakaszba kell lépjenek, melynek része a márkanevekben rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználása is. Raul Derecichei vezérigazgató úgy vélte: Váradon még nem terjedt el, hogy védeni kell a szellemi ötleteket, pedig egy cég hitelességének sikerét képezi az is, hogy az ügyfelek mennyire ismerik például a logóját.

Dr. Delia Ciurea arra hívta fel a figyelmet: egyes európai országoktól eltérően Romániában nem kötelező ügynökséghez fordulni, ha valaki be akarja jegyeztetni márkanevét az Országos Szabadalmi és Védjegy Hivatalnál (OSIM), önállóan is megteheti ezt. A törvény értelmében márkának számít bármilyen vizuálisan érzékelhető jel, mely alkalmas arra, hogy egy társaság termékét vagy szolgáltatását megkülönböztesse a konkurenciától. A közvélekedéssel ellentétben azonban a márka és a brand nem azonosak egymással. Utóbbi egy marketing eszköz, emocionális és kommunikációs fogalom, melynek kialakulása hosszabb folyamatot vesz igénybe. Úgymond különböző értékek összessége, melyek elsődleges eleme, része a márka. Léteznek verbális márkák, melyek kizárólag egy elnevezésből állnak, kombinált (nevet és grafikai elemet, esetleg szlogent is tartalmaznak), valamint figuratív márkák is.

Márkavadászok

Amúgy egy vállalkozás több márkanevet is regisztrálhat, de léteznek olyan nevek és szimbólumok, melyeket nem lehet levédetni – magyarázta a szakértő. Úgy fogalmazott: egyes vélemények szerint a márka egy cég legjelentősebb tőkéje lehet, ugyanis a jövőben nem a szolgáltatások vagy a termékek, hanem a márkák piacán dől majd el, hogy mennyire sikeres egy társaság. Érdekességként megjegyezte: ha egy cég csődbe megy, felmérettetheti márkanevének gazdasági értékét és eladhatja ezt, akár magánszemélyeknek is, de ugyanígy bérelhetőek is a márkanevek. Az értékük attól függ, hogy milyen hosszúak, mennyire jegyzik meg őket a fogyasztók, és milyen a rezonanciájuk. Jelenleg a világon a legértékesebb márkanév az Apple (98 milliárd dollárra becsülték nemrég) és a Coca Cola (79 milliárd dollár). Előfordulhat, hogy egy cég márkanevének gazdasági értéke meghaladja a birtoklója törzstőkéjének összegét, mondta Delia Ciurea, aki arra is kitért: léteznek úgymond márkavadászok is, akik azzal foglalkoznak, hogy kiszúrják azokat a társaságokat, melyek feledékenységből vagy mulasztásból nem védették le a márkaneveiket, és azt „tanácsolják” ezeknek, hogy fizessenek nekik, mert ha nem, regisztrálják ők ezeket. Úgy fogalmazott: „sokaknak ez erkölcstelennek tűnik, de tulajdonképpen a márkavadászok is ugyanúgy üzletelnek, mint mások, csak kihasználják az emberek tudatlanságát”.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!