ERDON Helyi hírek

2014.01.19. 20:16

Új helyen az iskolakönyvtár

Nagyvárad- Péntek délben ünnepélyes keretek közt felavatták a Szacsvay Imre Általános Iskola új terembe költöztetett könyvtárát. A rendezvényen a diákok kulturális-irodalmi műsorral léptek fel.

Nagyvárad- Péntek délben ünnepélyes keretek közt felavatták a Szacsvay Imre Általános Iskola új terembe költöztetett könyvtárát. A rendezvényen a diákok kulturális-irodalmi műsorral léptek fel.

Pásztor Gabriella igazgatónő az Erdély online-nak elmondta: azért kellett új helyiségbe költöztetni a könyvtárat, mivel ennek volt termében a Stănişoarei utcai ingatlanból kitett előkészítő osztálynak kellett szállást biztosítani. Amúgy a most felavatott ingatlanban a nyolcvanas években az iskola műhelye működött, később pedig a karbantartó dolgait tárolták ott. Mivel a korábbi terem magasabb volt, sajnos nem minden könyvet tudtak elhelyezni, a földrajz- és történelem szakkönyveket, illetve a román és magyar katedra köteteinek egy részét máshol helyezték el, lelakatolva. Egyébként Ileana Vranciu könyvtárosnő körülbelül 17 ezer kiadvány felett rendelkezik- ami csúcsnak számít az I-VIII. osztályos tanintézetek szintjén-, az olvasók száma pedig 920. Az állomány az adakozóknak is köszönhetően folyamatosan bővül, legutóbb például Balázs F. Attila felvidéki író, költő adományozott huszonhét könyvet.

Az avatáson jelen volt Kecse Gabriella aligazgatónő, Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes és Ile Erzsébet szaktanfelügyelő is. Pásztor Gabriella arra hívta fel a gyermekek figyelmét, hogy Gutenberg 1440-ben találta fel a nyomdagépet. Ezt megelőzően is voltak ugyan kézzel írott kódexek, de a nyomtatással csoda történt, a könyvek meghódították a világot. Az igazgatónő ugyanakkor egy, az Egyesült Államokban végzett eredményeire hivatkozva azt is nyomatékosította, hogy az olvasás nem csupán befolyásolja az agyműködést, de az agy fejlődik is eközben.

Műsor

Az ünnepségen ezután az iskola diákjai közül léptek fel néhányan, két csoportban. Először a Cristina Bucurean romántanárnő, Kovács Enikő magyartanárnő és Kiss Tünde zenetanárnő által felkészített VII. B. és VIII. B. osztályosok szavalta Eminescu-verseket, a költő születésének évfordulója alkalmából, hegedűn játszott a VI. C-és Fekete Tibor. Ezt követően a Kiss Tünde által irányított tanulók adtak elő Balassi Bálint-, Csokonai Vitéz Mihály-, Petőfi Sándor- és József Attila-költeményeket. Furulyázott Tolnai Rege, gitározott Oltean Márk és szólót énekeltek Tötös Csongor, Molnár Roland, Starmüller Boróka, Tóth Fruzsina, Porsztner Abigél és Szatmári Loretta. Említést érdemel, hogy közülük négyen jelentkeztek a tv2 csatorna Az ének iskolája című tehetséggondozó versenyére, a Szacsvayból pedig összesen kilencen mennek Budapestre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!