ERDON Helyi hírek

2014.01.30. 11:37

Robbanásveszély miatt zárták le az utat

Január 29-én, szerdán este 19.30 körül lezárták a DN 79-es számú országutat Váradles mellett, miután egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi árokba borult.

Január 29-én, szerdán este 19.30 körül lezárták a DN 79-es számú országutat Váradles mellett, miután egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi árokba borult.

A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársait, a rendőrséget és a mentőket arról éteresítették, hogy a DN 79-es országúton Váradles Nagyszalonta felőli kijáratánál közúti baleset történt, melynek következtében egy 23 tonna folyékony robbanásveszélyes anyagot, vinil-acetátot szállító tartálykocsi lehajtott az útról és felborult. A tartálykocsi Lengyelországból Râşnovig (Brassó megye) kellett volna szállítsa az veszélyes anyagot. A gépjármű vezetője nem sérült meg, mire a tűzoltók kiértek kimászott a vezetőfülkéből.

Leállított forgalom

A közúti rendőrség leállította a forgalmat mindkét irányba, így a baleset helyszínétől számított 3-4 kilométeres körzetben tilos volt behajtani. A gépjárműveket kerülőutakra irányították, továbbá a körzetbe gyalogosan is tilos volt belépni, a rendőrök is a helyszíntől 300 méterre kellett maradjanak, ezért a helyzet megoldásáig nem tudták kivizsgálni a baleset okát. Valószínű, hogy a tehergépjármű a sebességcsökkentő sziget előtt fékezni kezdett, a vizes és havas út miatt megcsúszott és az út melletti árokba borult. A baleset következtében a tartály és a vezetőfülke szétvált.

Robbanásveszély

A helyszínre a katasztrófavédelmi felügyelőség több egysége is kiszállt, hogy biztosítsák a helyszínt és hogy megakadályozzák a gyúlékony anyag szivárgását. A dr. Ioan Baş ezredes által irányított katonai tűzoltóknak sikerült lezárni a helyszínt, és létrehozni egy 300 méteres biztonsági övezetet kiiktatva minden elektromos és más jellegű gyújtóforrást. Továbbá megvizsgálták a tartály sérüléseit is. A vizsgálat során kiderült, hogy a szivárgás kis mértékű, az így elpárolgott anyag nem volt robbanásveszélyes. A balesetet követő két órán belül sikerült elhárítani a robbanásveszélyt. A helyszínen jelen voltak a Környezetvédelmi Gárda, a Környezetvédelmi Ügynökség képviselői is. A robbanásveszély elhárítását követően egy szalontai céghez tartozó autódaruval sikerült a tartálykocsit újra kerekeire állítani és a tartályt biztonságosan elszállítani egy váradlesi parkolóba. Később a tehergépjármű első részét is kiemelték az árokból, az utat pedig megnyitották a forgalom előtt. Az akciót 00.55 körül fejezték be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!