ERDON Helyi hírek

2014.01.16. 13:03

„Nem lesz palagáz kitermelés”

Nagyvárad- Claudiu Pop prefektus bejelentette: feloldották a Félixfürdőt is érintő területen történő kitermelést érintő kőolajipari megállapodás titkosítását, melyből kitűnik: nem lesz palagáz kitermelés.

Nagyvárad- Claudiu Pop prefektus bejelentette: feloldották a Félixfürdőt is érintő területen történő kitermelést érintő kőolajipari megállapodás titkosítását, melyből kitűnik: nem lesz palagáz kitermelés.

Csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Claudiu Pop prefektus, melyen bejelentette: fel sikerült oldani az East West Petroleum társasággal 2011. május 20-án megkötött kőolajipari koncessziós szerződés titkosságát, melyből kitűnik, hogy a Félixfürdőhöz is tartozó, ezer négyzetkilométeres EX-3 elnevezésű területen a cég csak hagyományos nyersanyagokat kíván kitermeli, palagázt tehát nem.

Ezt megerősítette a jelenlevő Gheorghe Duţu, az Országos Ásványtan-ügynökség elnöke is, aki szerint a szerződésből világosan látszik, hogy a vállalkozás csupán a konvencionális energiahordozók iránt tanúsít érdeklődést. Ugyanakkor megjegyezte: a munkálatok első fázisának 2-4 évében tulajdonképpen az fog történni, hogy szkennelik az altalajt modern szeizmikus módszerekkel, a 3D-s képanyag pedig nagyon hasznos lesz abból a szempontból, hogy kiderül, milyen ásványtankincseket rejt a mély. Hangsúlyozta: minden egyéb fajta beavatkozáshoz szükség lesz a helyi közösség jóváhagyására, és nem állítanak majd fel fúrótornyokat természetvédelmi területeken, illetve „a strand közepén sem kezdenek el fúrni”. Megjegyezte azonban, hogy hosszú távon Románia nem engedheti meg magának, hogy ne éljen a palagáz kitermelés által nyújtott lehetőséggel, hiszen az Egyesült Államokban a nem konvencionális energiahordozók 25-27 százalékát kitermelik, és várható, hogy előbb-utóbb Európában is kevésbé lesznek érzékenyek erre.

Meglátásában a névválasztás szuggesztív, de szerencsétlen volt, sokan emiatt ijedtek meg, és gondoltak arra, hogy különféle fúrásokat fognak végezni természetvédelmi területeken, ettől azonban nem kell félni. Arra az újságíró kérdésre viszont, hogy ez akkor azt jelenti, hogy a többi olyan Bihar megyei településen, ahol felröppentek ilyen jellegű hírek, sem lesznek palagáz kitermelések, az intézmény vezetője nem adott egyértelmű választ. Úgy fogalmazott: korai erről még beszélni, mert azok a szerződések továbbra is titkosak, de megnyugtatásképpen közölte, hogy az általuk előírt és ellenőrzött munkaprogram értelmében csak hagyományos energiahordozóknak a kitermelése engedélyezett.

Nem ördögtől való

Megszólalt a témában Corneliu Dinu geológus professzor is, aki azon meggyőződésének adott hangot, hogy a palagáz kitermelés nem ördögtől való, Románia pedig azon kevés európai országok közé tartozik, ahol még nem éltek ezzel a lehetőséggel. Állítása szerint semmi különös nincs a palagáz kitermelésben, nem sokban különbözik a hagyományos nyersanyagok felszínre hozatalától. Napjainkban biztonságos technológiával, szigorú szabályoknak a betartásával zajlanak a munkafolyamatok, és az Egyesült Államokban például több mint 1 millió erre használt fúrótornyot működtetnek. Odafigyelnek a szigorú környezetvédelmi előírásokra és a társaságok szakembereket dolgoznak, mert „a nagyberuházóknak sem érdekük, hogy a befektetett pénzükkel tömegkatasztrófákat okozzanak”. Megjegyezte: az elkövetkezendő 10-15 évben a palagáz kitermelése jelentősen hozzájárul majd a világgazdaság átalakításához, és előnyt fognak élvezni az olyan országok, melyek potenciállal rendelkeznek e téren, például Kína, Oroszország, Ausztrália vagy az arab-félszigeti országok. Hozzátette: az internetes videomegosztó csatornákon terjedő elrettentő filmecskék tendenciózusan akarják rossz színben feltüntetni a palagáz kitermelést, de ezek az alkotások tudományosan nem megalapozódtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!