ERDON Helyi hírek

2014.01.22. 15:12

Megszavazták a fizetéslevonást

A legtöbb vitát a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetőjének, Călin Puiának a megbüntetésével kapcsolatos tervezet szította a Megyei Tanács szerdai ülésén. Titkos szavazás volt.

A legtöbb vitát a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetőjének, Călin Puiának a megbüntetésével kapcsolatos tervezet szította a Megyei Tanács szerdai ülésén. Titkos szavazás volt.

A büntetésről szóló tervezet a második napirendi pont volt, s mint kiderült, mind a jogi, mind a szociális bizottság mellette szavazott. Cornel Popa megyei tanácselnök javasolta, hogy titkos szavazás legyen – s amint a későbbiekben kiderült, a törvény is ezt írja elő személyekkel kapcsolatos szavazások esetén. Ezzel viszont nem mindenki értett egyet, Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos például nyílt szavazást javasolt, mivel az szerinte hatékonyabb, ezenkívül azt is felvetette, hogy nem világos számára, ilyen ügyekben a megyei tanácsnak kell-e szavaznia, vagy a szóban forgó intézmény vezetőtanácsának. Azt sem értette, mit takar a szakjelentésben szereplő kifejezés, miszerint az igazgató „szisztematikusan késett a munkálatokkal”.

Szót kapott

Carmen Soltănel jegyző elmondta: a törvény titkos szavazást ír elő, ha ettől eltérő módon járnak el, ez semmissé teszi magát a döntést. Az igazgatóságnak amúgy nincs vezetőtanácsa, úgyhogy a Megyei Tanács dönt ilyen esetekben. Ami pedig a szakjelentésben szereplő kifejezést illeti – ezzel kapcsolatban a tanács fegyelmi bizottságát kell kérdezni, mondta Soltănel. Mihaela Roşan, a fegyelmi bizottság tagja elmondta: az igazgatónak azonnal értesítenie kellett volna a vádhatóságot a központban történt visszaélésekről, ezzel szemben ezt csak több hónap után tette meg és mindeközben a személyek, akik a visszaéléseket elkövették, továbbra is a központban tartózkodtak. Válaszát Avrigeanu szakította félbe: „Ennek a jelentésnek megint kevés köze van a helyes megfogalmazáshoz” - mondta. A megyei tanács elnöke megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy Avrigeanu közbeszól, anélkül, hogy szót kapott volna.

Később, ugyancsak Avrigeanu javaslatára Călin Puia igazgató is szót kapott. Azt fejtette ki, hogy nem késett a szükséges lépések megtételével, ugyanis azonnal értesítette a hatóságokat, mihelyt a jelentéseket megkapta, azonban míg a szóban forgó dokumentumok nem voltak hivatalosan jegyezve, nem tehetett semmit.

Szavaztak

Dumitru Voloşeniuc USL szövetségi tanácsos azt vetette fel: miért nem az igazgatóság teljes vezetőségét szankcionálják. Soltănel válaszából kiderült: a tanács csak a vezérigazgatót büntetheti, a többi vezetőségi tagot pedig csak a vezérigazgató vonhatja felelősségre, aki ki is nevezte őket.

Ezt követően zajlott a titkos szavazás, melynek során 23 tanácsos a szankció mellett, egy pedig ellene szavazott, illetve nyolc szavazócédulát kitöltetlenül dobtak az urnába.

Mindezek nyomán eldőlt, hogy az igazgató 20%-os fizetéslevonást kap három hónapon keresztül.

Hónapokat késett

Az üggyel kapcsolatos szakjelentésben a következők olvashatók: tavaly, augusztus 20-án, abban a nagyváradi gyűjtőközpontban, amely a pszichoszociális problémákkal küzdő gyerekeknek létesült, játékterápiák során merült fel annak a gyanúja, hogy a kiskorú B.V.C.-t szexuálisan molesztálta a központ másik két lakója. Mindennek következtében, négy napra rá a központ az igazgató által is aláírt átiratban ügyészségi orvosi vizsgálatot rendelt el, melynek nyomán beigazolódott, hogy az autista gyermeket megerőszakolták. A következő fejlemény – amint az a jelentésben áll - november elején történt: ekkor hagyta jóvá az igazgató B.V.C. áthelyezését a tenkei gyermekközpontba, s ugyanekkor indítványozza a központ egy másik lakójának, T.D.C.-nek a feljelentését. A megyei tanács fegyelmi bizottsága egyetértett abban, hogy Călin Puia megszegte munkahelyi kötelezettségeit, mivel szisztematikusan késett a szükséges intézkedések meghozatalával.

Október óta egyébként – mint ahogy lapunkban is olvashatták - több, a gyerekekkel szembeni visszaélésre is fény derült. A központban, ahol egyébként nem is lett volna szabad deviáns viselkedésű és szellemileg sérült gyerekeket együtt tartani, a nevelők nemegyszer durva módszerekkel fenyítették a kiskorúakat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!