ERDON Helyi hírek

2014.01.29. 16:01

Megaberuházás

A Szamos völgyében felépítendő Tarnicai-Lăpuşteşti-i vízi erőmű jelentős szerepet fog betölteni az ország energetikai rendszerében. Kolozsvári látogatása alkalmával, Constantin Niţă, megbízott energetikai miniszter a Prefekturán tartott sajtótájékoztatón elmondta, megtörténhet, hogy februárban árverést írnak ki Tárnica-Lăpuşteşti-i vízi erőmű projekttel kapcsolatban.

A Szamos völgyében felépítendő Tarnicai-Lăpuşteşti-i vízi erőmű jelentős szerepet fog betölteni az ország energetikai rendszerében. Kolozsvári látogatása alkalmával, Constantin Niţă, megbízott energetikai miniszter a Prefekturán tartott sajtótájékoztatón elmondta, megtörténhet, hogy februárban árverést írnak ki Tárnica-Lăpuşteşti-i vízi erőmű projekttel kapcsolatban.

Hogy mennyire komoly a dolog, az is jelzi, Constantin Niţă szerint a Delloitte tanácsadó iroda már hetek óta készíti azt a füzetet, amely tartalmazza mindazokat az elvárásokat, melyek egy ilyen jelentős befektetésből meg kell jelenjenek.

Maga az alapötlet nem új. Már régen megfogalmazódott az, hogy az alternatív energia nagyon keresett cikk világviszonylatban is. Az ilyen formában megjelenő energia már több mit 40 éve kihasználatlanul létezik, csak éppen nem volt, aki ezt hasznosítsa.

Ebből megérthetjük azt, hogy a jelenlegi gazdasági tényezők ilyen irányban lépni akarnak. Amint mondta „Eljött az idő, hogy munkához lássunk!”

A Delloitte cég elkészíti két-három hét alatt a műszaki leírást tartalmazó füzetet, amely magába foglalja az ütemtervet és a megvalósíthatóság időtartamát is.

A nemzetgazdaság szempontjából nagyon fontos létesítmény. Természetesen felhívta magára a külföldi vállalkozók figyelmét is, hiszen több mint 1,3 milliárd euróról van szó. Nem volt az sem véletlen, hogy 2013 novemberében aláírtak egy szándéknyilatkozatot a kínai Sinohydro Corporation cégkolosszussal.

Mivel a gazdasági hal elég nagy, és Románia már 2007-től tagja az Európai Uniónak, nem tehet akármit annak felügyelete nélkül. Nagyon sok cég állami szavatosságot kér. Amit nem szeretnének megadni. Most sem tudják megadni. A helyzetet még az is bonyolítja, hogy a földterület különböző tulajdonosok birtokában van, és ezeket meg kellene venniük. Szükséges, hogy a teleknyilvántartás pontos legyen. A telek ára felment, mert mindig vannak rendkívül jól értesült egyének, akik már felvásároltak földeket. Országszerte sok per indult, mely mostanában a sajtó figyelmébe került.

Talán ez lehetett annak az oka, hogy a miniszter kihangsúlyozta, minden lépést a fennálló törvényeknek megfelelően, kell megtenni. Ennek értelmében a megyei szerveknek, a perfekturának, valamint a helyi szerveknek kell úgy lépniük, hogy a törvényességet betartsák.

Majd egy kormányrendelettel a kisajátítás megejthető legyen. A legtöbb vitalehetőség ebben a szakaszban állhat fenn, hiszen vannak, és minden rendszerben voltak „jól értesült” személyek, akik ilyen esetben rendkívül találékonyan tudják, mi az, ami számukra busás hasznot jelenthet. Ezen a téren kaphat legtöbb „támogatást” a szemfüles.

Gheorghe Vuşcan prefektus szerint ekkora nagy pénzösszeg nem maradhat figyelmen kívül.

Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke ígérte, ezen a tavaszon mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a terv megvalósuljon. Amint mondta, a városrendezési bizonyítványt már 2012-ben kibocsátották.

Jelezvén, a Tanács részéről nincs akadály.

Constantin Niţă miniszter hangsúlyozta, az energiaforrásra nagy szükség van, mert világviszonylatban keresett áru! Már pedig az országnak minél több pénzre van szüksége.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!