ERDON Helyi hírek

2014.01.07. 13:35

Kevesebb magyar osztály indul

Nagyvárad- A 2014/2015-ös tanévben átlagosan 7 százalékkal kevesebb ötödik és kilencedik osztály indul Váradon, mely döntés a magyar iskolákat is érinti- közölte kedden Ilie Bolojan polgármester.

Nagyvárad- A 2014/2015-ös tanévben átlagosan 7 százalékkal kevesebb ötödik és kilencedik osztály indul Váradon, mely döntés a magyar iskolákat is érinti- közölte kedden Ilie Bolojan polgármester.

Kedden a városházán közös sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő, melynek témája a két intézmény által közösen kidolgozott iskolahálózati rendszer-átalakítás, valamint a jövő évi beiskolázási terv volt. Ezek lényege, hogy a 2014/2015-ös tanévben átlagosan hét százalékkal csökkenteni akarják az induló ötödik és kilencedik osztályok számát, rövid távon pedig, vagyis az elkövetkezendő öt esztendőben arra törekednek, hogy az elméleti líceumokban működő osztályok száma folyamatosan csökkenjen, viszont a műszaki profilú tanintézetek, illetve a szakiskolák osztályainak száma ezzel párhuzamosan emelkedjen.

Ez azt jelenti, hogy míg a jelenleg zajló tanévben Váradon 75 ötödik osztály működik 1725 gyermekkel (ötvenkilenc román tannyelvű osztály 1422, tizenöt magyar osztály 281 és egy német osztály 27 diákkal), addig ősszel várhatóan 66 ötödik osztályt indítanak, azaz 53 román, 12 magyar és 1 német tannyelvű osztályt. Ugyanakkor míg jelenleg 13 szakosztály működik (X. osztálytól kezdve), a 2014/2015-ös tanévben a műszaki profilú tanintézetekben és a szakiskolákban várhatóan 41 osztályt fognak indítani (a képzés IX. osztálytól indul majd és 3 évig tart). Emellett míg most 65 osztály működik elméleti és teológiai líceumokban, és 39 osztályban nyújtanak valamilyen műszaki képzést vagy szakoktatást, addig 2020-ig az elméleti és teológiai líceumok osztályainak számát 40-re csökkentik, a műszaki, illetve szakosztályok számát pedig 61-re bővítik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!