ERDON Helyi hírek

2014.01.15. 12:15

Jelentés sürgősségi beavatkozásokról

Bihar megye - A Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség tavalyi eredményeiről számolt be dr. Ioan Baş ezredes a prefektúrán tartott ülésen. Kevesebb tűzeset volt, de nőtt az egyéb balesetek száma.

Bihar megye - A Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség tavalyi eredményeiről számolt be dr. Ioan Baş ezredes a prefektúrán tartott ülésen. Kevesebb tűzeset volt, de nőtt az egyéb balesetek száma.

Claudiu Pop prefektus köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette az ülés napirendi pontjait. Először a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség jelentése hangzott el. Dr. Ioan Baş ezredes, az intézmény főfelügyelője elmondta: tavaly több mint 800, engedélyekre vonatkozó kérvény érkezett hozzájuk, ez azt jelenti, hogy a gazdaság mozgásba lendült, hiszen az újonnan létesülő cégek azok, amelyeknek ilyenekre van szükségük. A kérvények számát tekintve Bihar megye Bukarest után a második helyet foglalja el.

Szabálytalanságok

A tavalyi év folyamán 605 intézményben, 138 helységben és 1504 cégnél ellenőrizték, hogy betartják-e a veszélyhelyzetek megelőzésére irányuló biztonsági intézkedéseket, ezek során összesen 13.984 előírás megszegését konstatálták, azaz egységenként csaknem hatot. Ezek negyven százalékát helyben orvosolták, 1073 jegyzőkönyvet állítottak ki és 1912 bírságot szabtak ki, összesen 1.693.200 RON értékben.

Ami a tűzoltók beavatkozását igénylő eseteket illeti: 523 tűzeset volt, 191 más jellegű sürgősségi eset, 112 esetben pedig személyeknek nyújtottak segítséget. Átlagban 12 perc alatt értek ki a tűzesetekhez, két perccel hamarabb, mint tavaly. A tűzesetek száma 14%-kal csökkent tavalyhoz képest. Összesen 220 esetben a tűz háztartásokban gyulladt ki, többnyire a lakásokban. Nagyváradon, Tenkén, Belényesben és Székelyhídon regisztrálták a legtöbb ilyet. Akárcsak tavalyelőtt, 2013-ban a tűzesetek 36%-a városi, 64%-a pedig falusi környezetben történt.

A leggyakrabban hibás elektromos készülékek miatt keletkezett a tűz, ezeket követték azok az esetek, ahol a baj a rosszul működő, elhanyagolt kémények miatt történt. 38%-kal nőtt tavaly azoknak az eseteknek a száma, amikor szándékosnak bizonyult a tűzgyújtás.

Több kiszállás

Ami pedig a gyorsmentők (SMURD) tavalyi tevékenységét illeti: 26,5%-kal több kiszállásuk volt, mint tavalyelőtt, azaz összesen 6835 esetben mentek ki a különböző esetekhez. Ezek többsége, szám szerint 2336 Nagyváradon történt, ezt követi Székelyhíd 269 esettel, Tenke 209 esettel, továbbá Szalonta, Diószeg, Szalárd, Margitta és Érmihályfalva.

Szó esett többek között az integrált diszpécserszolgálat működéséről, valamint arról, hogy az intézmény munkatársainak csaknem a fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Végül az ezredes köszönetet mondott Cornel Popa megyei tanácsi elnöknek a több mint 800 ezer lejes támogatásért, amelyet a megye költségvetéséből kapott az intézmény. Az ülés a Bihar megyei Katasztrófavédelmi Bizottság jelentésével folytatódott, melyet szintén az ezredes olvasott fel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!