ERDON Helyi hírek

2014.01.21. 12:33

Idősek otthonaiban gyakorolnak majd

Főleg a fiatal munkanélküliek elhelyezésére fog összpontosítani az idén a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Főleg a fiatal munkanélküliek elhelyezésére fog összpontosítani az idén a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Amint Békési Csaba igazgató elmondta, a megyei intézmény „nagyon jó” minősítést ért el országos szinten, azaz 9,51 pontot kapott és a munkanélküliek elhelyezése terén, illetve a munkanélküliségi ráta tekintetében országos szinten a hatodik helyet foglalja el. Mindez a múlt keddi, országos ülésen derült ki, melyet követően, csütörtökön, az igazgató véglegesítési vizsgán vett részt, melyen sikeresen szerepelt, így most már nem csak kihelyezett igazgatóként foglalja el ezt a tisztséget.

A munkanélküliek száma tavaly kevéssel csökkent, jelenleg 10.288 a számuk megyénkben, s több mint ötezren azok, akiknek már nem jár a segély sem.

Adatok

A legtöbben 30 és 39, illetve 40 és 49 év közöttiek, de egyáltalán nem elhanyagolandó a 25 év alattiak száma sem, ők teszik ki a munkanélküliek 22%-át. Az ügynökség idei célkitűzése az, hogy lehetőleg négy hónapon belül ennek a kategóriának találjanak állást, illetve valamilyen át- vagy továbbképző tanfolyamon való részvételt tegyenek lehetővé számukra (tavaly ez az időszak 6 hónap volt). Legnagyobb arányban azok munkanélküliek, akik általános iskolát végeztek, őket követik azok, akik posztliceális képzésben részesültek. Kevesebb munkanélküli kerül ki a szakiskolások közül, s azok vannak a legkevesebben, akik egyetemet végeztek.

A tavalyi év folyamán több mint hétezer munkanélkülit sikerült elhelyezzen az AJOFM - 94%-ban teljesítették, amit elterveztek - s közel 26 ezer azoknak a száma, akik igénybe vették az ügynökség valamely szolgáltatását. 34 tanfolyamot szerveztek, melyeken összesen 664 személy vett részt.

Meggyőzték őket

Az ügynökség tanácsadási szolgáltatásai nyomán a cégek kevesebb alkalmazottjuktól váltak meg kollektív elbocsátások keretében. Eredetileg tizenhárom munkaadó összesen 906 személy elbocsátását helyezte kilátásba, végül azonban az ügynökség egyéb megoldásokat ajánlott (többek között tevékenységük megváltoztatását) és így végül csak 346 személyt bocsátottak el.

Külföldi munka

Mintegy félezer személy vette fel rajtuk keresztül a kapcsolatot a külföldi munkalehetőségeket népszerűsítő és ellenőrző EURES rendszerrel, s 36 személy jelzett vissza, hogy sikerült elhelyezkednie - többek között Dániában, Belgiumban, Ausztriában, Spanyolországban találtak munkát.

Már régóta tervezik, de csak most vált valóra: február 14-én országos válogatás zajlik dániai munkahelyekre: 35 személyt keresnek hat-hét hétre, egy farmra, ahol epret kell majd szedniük. A jelentkezőknek szükséges legalább alapszinten beszélniük az angol nyelvet, illetve képeseknek kell lenniük arra, hogy fizikai munkát végezzen. A fizetés hozzávetőleg kilogrammonként 1 euró, tudtuk meg. A jelentkezőknek egy Europass típusú önéletrajzot kell kitölteniük angolul, az ügynökség ebben igény esetén segítséget nyújt . „Remélem, a kiválasztott személyek legalább 90%-a Bihar megyei lesz. Nem egy hosszú periódus, de legalább egy lélegzetvételnyi oxigén a munkanélkülieknek” - fűzte hozzá Békési Csaba.

Elkezdődtek a feliratkozások az ügynökség tanfolyamaira – többek között CNC esztergályosokat, fodrászokat, sminkeseket képeznek. Újdonság, hogy az utóbbi kettő esetében a gyakorlat idősek otthonaiban zajlik majd. „Nem kell elfeledkeznünk a tevékenységeink szociális vetületeiről sem. Talán sikerül egy mosolyt csalnunk az idősek arcára” - mondta az igazgató.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!