ERDON Helyi hírek

2014.01.08. 15:00

Császármetszés kérésre, pénzért

Pénzbe fog kerülni a császármetszéssel történő szülés, amennyiben az az anya kérésére történik és nem az orvos javaslatára. Dr. Laczikó Szidónia szakorvos véleményét kérdeztük erről.

Pénzbe fog kerülni a császármetszéssel történő szülés, amennyiben az az anya kérésére történik és nem az orvos javaslatára. Dr. Laczikó Szidónia szakorvos véleményét kérdeztük erről.

Bár ez a lehetőség hivatalos formában nem létezett, eddig is végeztek kérésre ilyen beavatkozást a nőgyógyászok, s információink szerint Váradon is magas a császármetszéssel történő szülések száma. Romániában az újszülötteknek csaknem a fele császármetszéssel jön a világra, miközben az egészségügyi világszervezet ajánlása 10-12%.

Veszélyek

Dr. Laczikó Szidónia nagyváradi szülész-nőgyógyász szerint egyrészt jó, hogy a nők dönthetnek majd arról, hogy milyen módon kívánják világra hozni gyermeküket, másfelől viszont fontos lenne, hogy informáltan hozhassák meg döntésüket. A nőgyógyász szerint ugyanis a császármetszés nem előnyösebb a természetes szülésnél, épp ellenkezőleg: mind rövid-, mind hosszútávon ártalmasabb és kockázatosabb; nem lenne helyes tehát, ha a nőgyógyász csak rábólintana a páciens kérésére és nem tájékoztatná az előnyökről és a hátrányokról. Császármetszés esetén nagyobb a fertőzés- , a trombózisveszély, ezenkívül a második szülést is komplikálja. Sokan azért kérik, mert félnek a vajúdástól, attól, hogy ismeretlen környezetben lesznek, nem lesz aki segítsen. Nem utolsó sorban a média is hozzájárul a félelem kialakulásához, mivel a rosszul végződő eseteket hangsúlyozza ki. Pedig a császármetszés traumatikusabb, arról nem is beszélve, hogy a műtét után lábadozó anyukának már az újszülöttről is gondoskodnia kell.

Mennyibe kerüljön?

Mindent összevetve tehát a döntést kellő tájékoztatásnak kellene megelőznie. Egy beszélgetés egy pszichológussal például lehetőséget nyújtana arra, hogy a várandós nő ne az alaptalan félelmek alapján döntsön, tette hozzá a nőgyógyász főorvos.

Egy másik aspektus a kérésre végzett beavatkozás ára. Tény, hogy a császármetszéssel történő szülés háromszor-négyszer többe kerül, mint a természetes szülés, hiszen az orvos mellett, aneszteziológusra, asszisztensre, műtőre, gyógyszerekre, műtétet követő kezelésre van szükség. Ilyen értelemben természetes lenne pénzt kérni az ilyen beavatkozásért, amennyiben az kérésre történik, kérdés viszont, hogy mekkora legyen az összeg. Nem lenne helyes ugyanis, tette hozzá, ha a császármetszés csak a gazdagok kiváltsága lenne, az esztétikai beavatkozásokhoz hasonlóan – hiszen mégsem lehet összehasonlítani a kettőt…

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!