ERDON Helyi hírek

2014.01.22. 12:19

Bihar kultúrájáért érmet kapott

Nagyvárad- Kedd délután a január 20-25. között zajló A magyar kultúra ünnepe keretében a BINCISZ szervezett rendezvényt, amelynek keretében dr. Pomogács Bélának Bihar kultúrájáért érmet adtak át.

Nagyvárad- Kedd délután a január 20-25. között zajló A magyar kultúra ünnepe keretében a BINCISZ szervezett rendezvényt, amelynek keretében dr. Pomogács Bélának Bihar kultúrájáért érmet adtak át.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében rendezett eseményt kedd délután A magyar kultúra ünnepe sorozat keretében a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a Nagyváradi Civil Kerekasztal, A kultúra: nemzeti megmaradásunk és felemelkedésünk záloga címmel.

Az érdeklődőket dr. Fleisz János egyetemi tanár, BINCISZ-elnök köszöntötte, majd Meleg Vilmos színművész szavalta el a Himnuszt, egy kicsit később pedig a Szózatot. Zalder Éva igazgatónő arra hívta fel a figyelmet: a történelem, illetve a kultúra néha korrigálja önmagát, hiszen pár évvel ezelőtt visszatért a magyar közösséghez az az ingatlan (az ünnepség helyszíne), mely egykor, mint Nogáll-intézet, a felekezeti oktatás reprezentatív fellegvára volt.

Dr. Fleisz János felidézte, hogy a BINCISZ együttműködve a berettyóújfalui önkormányzattal 2001 óta rendezi meg folyamatosan A magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozatot, és szerinte a jövőre nézve is még kiaknázatlan lehetőségek mutatkoznak. Úgy fogalmazott: a 21. században nekünk is meg kell találnunk azokat az értékeket, melyek összefognak bennünket, mert szükségünk van egymásra, arra, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, világnézettől függetlenül. Hozzátette: az évszázadok folyamán hányattatásaink közepette is a kultúra megőrzött minket, mert olyan szellemi és erkölcsi értéket képvisel, melynek nem kell kampány.

A folytatásban Muraközi István berettyóújfalui polgármester a rendezvénysorozat keresztapáinak nevezte Fleisz Jánost és Porkoláb Lajost, kiemelve azt, hogy a valamire való odafigyelés egyúttal a sérülékenységet is jelzi, ezért kell gondozni és ápolni a kultúránkat, hogy az utánunk következő generációknak is jusson belőle. Ezután A Bihar kultúrájáért civil érem ünnepélyes átadására került sor, melyet az idén dr. Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténész vehetett át. A 2006-ban alapított díjjal azoknak a civileknek a munkásságát ismerik el, akik a legtöbbet tettek Nagyvárad, illetve a bihari térség kultúrájáért, a magyar összetartozás elmélyítéséért.

Szimbólumok

Dr. Pomogáts Béla ezt követő előadásában azon meggyőződésének adott hangot: a Himnusz és a Szózat nemzeti identitásunknak, közösségi hitvallásunknak a kifejezői. Olyan szellemi magaslaton vannak, hogy nem állítható melléjük a Székely himnusz, mely szerinte a nemzeti szellem túlbuzgóságáról árulkodik. Kölcsey és Vörösmarty költeményei viszont mindig időszerűek, irodalmi értékűk megkérdőjelezhetetlen, védik nemzeti identitásunkat és fontos szerepük vannak ennek megtartásában. Kifejezői ugyanakkor a szolidaritásnak és az egységnek, a leghatékonyabb közösségalkotó és nemzettudat formáló szimbólumok. Költői alkotásként is kivételesek, kiváló irodalmi művek, cselekvő hazafiasságra nevelnek és biztatnak.

Az ünnepség záróakkordjaként a berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Bihari Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és Ifjúsági Fúvós Zenekara (zenekarvezető: Bognár Péter) lépett fel. Felcsendült Bach: D-dúr szvit (prelúdium), Rahmanyinov: Elégia, Vivaldi: Tél (I. tétel), Igor Lesnik: First Toy és Gershwin: Summertime, illetve Somebody Loves Me című szerzeménye, valamint a Kossuth induló, Bray kastélya 1. és 4. tétel, és egy könnyű barokk szvit 1. és 3. tétele. Szólistaként közreműködtek: Pető Áron András (gordonka), Farkas Szilvia (zongora), Herczegfalvi Zoltán (hegedű), Ködöböcz Katinka (zongora), Szalai Tamás (ütőhangszer), Sólyom Edit (fuvola), Dobos Gyöngyi (fuvola) és Nagy Renáta (klarinét).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!