ERDON Helyi hírek

2014.01.12. 12:27

A PKE kórusa is részt vett Mága Zoltán újévi koncertjén

Hatodik alkalommal szervezték meg Mága Zoltán hegedűművész újévi koncertjét január 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában. Idén először a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara is fellépet a nagyszabású műsorban.

Hatodik alkalommal szervezték meg Mága Zoltán hegedűművész újévi koncertjét január 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában. Idén először a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara is fellépet a nagyszabású műsorban.

Ezúttal is teltház előtt ünnepelte az újesztendőt sztárvendégeivel Mága Zoltán magyarországi hegedűművész január 1-jén a hatodik alkalommal megszervezett újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában. Az Egybeforrt magyarság mottóhoz híven, idén a világhírű előadóművészek, mint Julia Novikova orosz szoprán és Andreas Schager, a bécsi Staatsoper kiemelkedő hírű tenoristája, valamint a magyarországi sztárok mellett Kárpát-medencéből is érkeztek meghívott kórusok, köztük a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Vegyeskara is. Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy lapunknak elmondta, Mága Zoltán hegedűművész az elmúlt év novemberében azzal a kéréssel kereste meg, hogy segítsen megkeresni és megszólítani Kárpát-medence minden régiójának egy-egy kórusát, hogy egy összkórussá egyesülve járuljanak hozzá az est színvonalának növeléséhez. Berkesi Sándor közbenjárásával és segítségével a PKE kórusán (Brugós Anikó karnagy) és a Galántai Kodály Zoltán Daloskörön (Józsa Mónika karnagy) kívül meghívást kapott a Beregszászi Református Egyház Kamarakórusa (Poncz Ilona karnagy), Horvátországból pedig az Eszéki Népkör Bárdos Lajos Vegyeskara (Veres Kimpf Mária karnagy). Az összkórust erősítette az ELTE Bartók Béla Énekkara és a Budapesti Ifjúsági Kórus is.

Összetartó csapat

Brugós Anikó, a PKE Vegyeskarának vezetője mesélt a fellépésről és annak előzményeiről is. A felkérést követően Brugós Anikó úgy döntött, nem csak a jelenlegi, hanem a PKE Zeneművészeti tanszékének már végzett hallgatóit is bevonja. „Nagy meglepetésünkre a felhívásra sokan jeleztek vissza pozitívan a régi diákjaink közül is. Talán ezt tartom a legfontosabbnak ebben a fellépésben, hogy újból bizonyítást nyert, hogy volt diákjaink nem szakadnak el tőlünk, és a mai napig is részt vesznek a tanszék életében”. Az Arany János Kollégiumban megszervezett közös szilveszterezés után január 1-jén reggel hétkor indult el a 40 fős csapat, és 11 órakor érkeztek meg Budapestre a Papp László Sportarénába, ahol egy szinte egész napos próbán vettek részt. A közel 500 fellépő miatt és egy televíziós műsorról lévén szó, mindenkinek precízen kellett tudnia, mikor és hova kell állnia. A műsor este 19 órakor kezdődött és két részből állt.

Műsor

Az összkórus mindkét felvonás elején és végén fellépett. A nyitószámban a Himnusz és az Örömóda hangzott el, az első rész végén pedig a világszerte ismert Tavaszi szél és A csitári hegyek alatt című magyar népdalok. Ezeket az ismert dalokat a kórus a 13 ezer nézővel közösen énekelte. „Felemelő érzés tizenháromezer emberrel közösen énekelni ezeket a szép népdalokat” – fűzte hozzá Brugós Anikó. A második rész elején Berkesi Sándor vezényletével megszólalt az egyesített kórus előadásában és zongorakísérettel Liszt Ferenc Magyar ünnepi dala, valamint a Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző által újrakomponált Szózat is. A több órás műsor Johann Strauss Radetzky-indulójával ért véget. „Hogy a 2015-ös Budapesti Újévi Koncertre is meghívást kapunk, nem hangzott el, de nem zárkózunk el semmitől”- tette hozzá végezetül Brugós Anikó. Mága Zoltán újévi koncertjének első részét január 19-én 22.20 órától tekinthetik meg a Duna televízió műsorán.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!