ERDON Helyi hírek

2014.01.07. 12:10

A kidobott karácsonyfákból virágföld

Elmúltak az ünnepek, és már kezdenek megjelenni az utcákon, tömbháznegyedekben a dísztelen karácsonyfák. Utánajártunk, mi lesz a begyűjtött fenyőkkel.

Elmúltak az ünnepek, és már kezdenek megjelenni az utcákon, tömbháznegyedekben a dísztelen karácsonyfák. Utánajártunk, mi lesz a begyűjtött fenyőkkel.

Többen a hagyományokhoz híven Vízkereszt után kezdik lebontani a karácsonyfákat, de vannak akik addig várnak, amíg a fenyők teljesen elszáradnak. Előbb vagy utóbb viszont biztos hulladékként végzi a fenyő, de vigyázni kell hova tesszük le az ünnepi időszak ékét. Ha már korábban több tíz lejt áldoztunk rá, érdemes tudatosan bánni vele akkor is, amikor megszabadulunk tőle. Van akinek lehetősége van elégetni a fákat, de akinek nincs módja erre, az se hagyja az utcán. Ionel Ban a RER Ökológiai Szolgáltató Rt. termelési igazgatója elmondta, hogy az eldobott karácsonyfák begyűjtése jövő héten kezdődik el, és körülbelül egy-két hétig fog tartani. Elmondta, a RER dolgozói addig is elviszik a kihelyezett fenyőket. „Fontos, hogy a lakosok a szemétgyűjtő helyek közelébe helyezzék ki a fenyőfákat, de ne tegyék bele a konténerekbe, szemeteskukákba, a tömbházaknál pedig ne vigyék be a fém konténertárolókba sem, hanem ezeken kívül tárolják, hogy a RER dolgozói könnyen hozzáférhessenek” – mondta el Ionel Ban, hozzátéve, hogy az összegyűjtött fenyőket az ECO Bihor Kft. komposztáló telepére szállítják.

Komposztálás

Kovács Zoltán, az Eco Bihor Kft. komposztáló telepének vezetője ismertette, mi is lesz az ide szállított karácsonyfákkal. „A fenyőknél is hasonlóképpen járunk el, mint a többi zöld hulladék esetében. Először is a kézi válogatás során különválasztjuk azokat a hulladékokat, amelyek a fákon maradtak, de amelyek nem komposztálhatók. A fákat ezután felaprítjuk, és az így nyert fanyesedéket prizmákba, másfél méter magas és három méter hosszú sorokba rendezzük, és így tároljuk három-négy hónapig” – részletezte Kovács Zoltán. Ez alatt az idő alatt a prizmákat forgatják, hogy oxigén kerüljön a fanyesedék közé, így gyorsítva meg a komposztálás folyamatát. Mint megtudtuk, a folyamat tulajdonképen ugyanaz, mint az erdőben lehulló falevelek esetében, de a gépiesítés miatt sokkal gyorsabb. A kész komposztot egy tíz milliméteres rostán lerostálják. Az átrostált finom anyagot virágföldként lehet használni, az ennél nagyobb anyagok pedig visszakerülnek a komposztáló folyamatba.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!