ERDON Helyi hírek

2013.12.28. 12:13

Vállalkozz!

A Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság napilap közös rendezvénye a Vállalkozz! - verseny, amelyet harmadik alkalommal szervezték meg Kolozs megye V.-VIII. osztályos tanulói számára. A megmérettetés célja a gimnazisták vállalkozó kedvének felkeltése, a kreativitás és csapatmunkának ösztönzése, valamint a kommunikációs készségük fejlesztése.

A Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság napilap közös rendezvénye a Vállalkozz! - verseny, amelyet harmadik alkalommal szervezték meg Kolozs megye V.-VIII. osztályos tanulói számára. A megmérettetés célja a gimnazisták vállalkozó kedvének felkeltése, a kreativitás és csapatmunkának ösztönzése, valamint a kommunikációs készségük fejlesztése.

Johan Huizinga a Homo ludens című könyvében (1938) a játékos elem szerepét tanulmányozta az emberi alkotó tevékenység különböző területein.

A gyermek, de a felnőtt is szeret játszani. A gyermekek számára a játék örömforrás, felszabadultságot eredményez. A különféle játéktípusok közül jelen írásban a gimnazistáknál alkalmazott gazdasági játékra fókuszálunk. A játékosok döntési helyzetbe kerülnek, az erőforrások elosztását, a termelés, az értékesítés elemeit ismerhetik meg.

Vállalkozz!-verseny forgatókönyve

A kolozsvári, tordai és nagykapusi csapatok mérték össze „vállalkozói” rátermettségüket.

A verseny ötletgazdája: Ördög Béla és Páll Gyöngyvér. Játékvezető: Szilágyi Judit, a Báthory- Líceum aligazgatója, matematika tanára. A verseny szabályzatát dr. Káptalan Erna dolgozta ki.

A verseny támogatója a Copyland Trading Kft., Kilin Gábor vállalkozó.

A megmérettetésre 30 csapat jelentkezett. A bejelentkezés feltétele az volt, hogy a csapatok piackutatást végezzenek. Az elektronikus úton történő bejelentkezéshez, írásban kellett válaszolni a következő kérdésekre: milyen a termékválaszték a mobiltelefon piacon, milyen típust preferálnak a diákok, melyik a legkeresettebb mobiltelefon típus. Megjelölték a csapat nevét. Következtetésük az, hogy általában az „okos” telefonokat preferálják. A felnőttek és a diákok magatartása között nagy különbség nincs, mert mindenik szeret játszani az új telefonjával.

A verseny döntő szakasza a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében zajlott. A játékhoz szükséges fogyóanyagot a Copyland cég és a Báthory- Líceum biztosította. A csapatoknak papírból asztalt, széket vagy fogast kellett előállítani. A banki hitelfelvétel, a termelés, értékesítés folyamatát tapasztalhatták meg, s közben különféle kifizetéseket kellett eszközölni, mint például az alkalmazottak fizetését, bérleti díjat, rezsi költséget, kamatot, bankkezelési költséget fizetni. Fabatka nevű pénz volt a fizetőeszköz. A verseny egyik érdekessége, hogy 14 tanár (Báthory- Líceum, Tordai Líceum, Nagykapusi iskolából) és 9 Báthory-s diák bankár, felvásárló, adóellenőr szerepében aktívan részt vett a játék lebonyolításában.

A versenyzőknek a piaci igényeket, a kereslet- kínálat változását, a banki kamatok alakulását is figyelembe kellett, venni. A „valós” verseny hangulatban fokozatosan rájöttek, hogy a munkaszervezésnek fontos szerepe van az eredményes gazdálkodásban. És hiába gyárt jó minőségű terméket, ha nincs kereslet, akkor az áru a raktárban marad. A pénzügyi kötelezettségek elhanyagolása pont-vesztességgel jár.

Az idei verseny különbözött az előzőktől, mert sokkal több csapat (30) vett részt (előző években csak 10-13). A szervezők új szempontokat vettek figyelembe a versenyzők teljesítményének az értékelése során, mint például a csapat bemutatkozásának stílusát, szellemességét (Szabadság díja), másrészt a csapatok kreativitását (Napsugár folyóirat díja). Külön díjazták a legnyereségesebb teljesítményű csapatot.

A zsűri tagjai: Ördög Béla (újságíró, a zsűri elnöke), Újvári Ildikó (Szabadság főszerkesztője), Timár Ágnes (Báthory- Líceum igazgatója), Imecs Veronka (közgazdász, a Napsugár főkönyvelője), Páll Gyöngyvér (szaktanár).

Az a tény, hogy a két intézmény vezetője is vállalta a zsűrizést, bizonyította a verseny komolyságát, fontosságát, jelentőségét.

Díjazottak

Az első díjat (240 lej) a Treff csapat nyerte (Both Krisztián, Török Gazsi Kitti, Török Faragó Sára- Magyarkapusi Általános Iskola, VIII.B). A második díj (180lej) nyertese a Pi csapat (Fodor Ervin, Szász Csontos Kriszta, Ábrahám Zsófia Csilla, Magyarkapusi Általános Iskola). A harmadik díjat (120 lej) a ZS.T.B csapat nyerte

(Kovács Tamás, Pákai Botond, Lőrincz Zsolt, Báthory- Líceum, VII. C). A hatékonyan tevékenykedő csapat, a 2+1 (Báthory Líceum VII.C) külön díjat (90lej) nyert.

Az értékes könyvekből álló Szabadság díját a Vénusz csapat (Kovács Kata, Lupescu Zsófia Kata, Pusztai Hanga, Báthory- Líceum, V. A) és a Lóherék (Stepanov Stefánia, Kiss Szabó Regina, Bazsó Dombi Csenge, Báthory- Líceum VII. A) nyerte.

A Napsugár folyóirat értékes könyvjutalmát a Delta (Bisze Márk, Knobloch Péter, Szalma Győrfi Zsolt, Báthory- Líceum VII.C) és a Jupiter csapat (Lőrinczi Réka, Nagy Ecsedi Helga, Orbán Emese, Báthory- Líceum V.A ) nyerte.

Amíg a zsűri értékelte a csapatok teljesítményét, versenyzők a vetélkedővel kapcsolatos benyomásaikról, a szerzett tapasztalatukról írásban foglalták a véleményüket.

A két, legötletesebb fogalmazást a Szabadság napilap, Gazdaság rovatában közölték.

A négy órás vetélkedő a diákok számára élményt jelentett. Ahogy írták, egy kicsit felkészít a „nagy betűs életre”, megtanulhattak csapatban dolgozni.

A szervezők az iskolában alkalmazott, gazdasági játékokkal kapcsolatos tapasztalatokat rövid módszertani jegyzetben foglalják. A gazdasági kérdések megoldási lehetőségeire már iskoláskorban fel kell, hívni a figyelmet. Hiszen befolyásolhatják azokat a körülményeket, melyek az egyén életszínvonalát, jólétét határozzák meg.

A versenyt követő napon a csapatok meglátogatták a Szabadság szerkesztőségét, betekintést nyerhettek a lapszerkesztés rejtelmeibe.

Csomafáy Ferenc

Címkék#Vállalkozz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!