ERDON Helyi hírek

2013.12.15. 13:42

Új gyermekkönyvek

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Koinónia Kiadó közös szervezésében könyvbemutatót tartottak. Ez alkalommal a szerzők jelenlétében adventi tárgyú gyermek könyveket mutattak be.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Koinónia Kiadó közös szervezésében könyvbemutatót tartottak. Ez alkalommal a szerzők jelenlétében adventi tárgyú gyermek könyveket mutattak be.

Rostás Péter Emese jelenlétében három gyermekeknek írt könyvet mutatott be. Rostás Péter Emese a Koinónia Kiadó felelős szerkesztője elmondta, ebben az évben 6 könyvet sikerült kiadni, melyből 3, gyermekeknek íródott. A moderátor szerepét töltötte be.

Cseh Katalin, Amit nem lehet megenni- című könyvét mutatta be. Tizenkét éves kislány által megfogalmazott gondolatokat tartalmazza a könyv. Az általa észlelt környezeti világban játszódó eseménysort a gyermek szemszögéből láttatja. A kötet címét egyik gyermeke mondása alapján adta meg. Mikor a fia 5-6 osztályos volt, akkor fogalmazta meg: „Csak az tekinthető ajándéknak, amit nem lehet megenni.”

A könyv illusztrátora Bódi Katalin budapesti képzőművész. Az illusztrációk érzékletesen adják vissza a versek hangulatát. Cseh Katalin könyvét szívesen olvassák diákjai, meg saját gyermekei. Ami nagyon érthető.

Sikó- Barabási Eszter a Kabátvigasz, gombszomor - című könyvét saját gyermekeinek élményei sugalmazták. Az első mesét irodalmi pályázatra írta. Ötven mesét írt, melyben a gyermekek világát próbálta irodalmi eszközökkel megfogalmazni. Még a lekvár főzésből is születhet mese, ha az egyénnek meg van az a képessége, hogy ebben a világban megfelelő módon tájékozódjon. Ebből a kötetben 17 mese található.

Az illusztrációkat Visky Ruth Boglár valósította meg.

Zágoni Balázs Erdélyi gyermekenciklopédia címmel ismeretterjesztő könyvet ír. Az ötletek a gyermek találékonyságának felhasználásával öltöttek könyvi formát. Tapasztalataiból kiderült, az emberek nem szembesülnek azzal a világgal, amely tulajdonképpen létezik. Szándéka ennek a világnak a bemutatása. Ezzel az életérzéssel szembesül a gyermek. Mit jelent az erdélyi élet, a kétnyelvűség, amellyel szembesül a gyermek. Milyen szakmák, milyen sportok vannak? Az erdélyi magyar gyermek szemszögéből gondolkodik.

Az illusztrációk rendkívül érzékletesen tükrözik azt a világot, melyet ábrázolni akarnak. A gyermekenciklopédiát nem folyamatos olvasásra szánta, hanem megbeszélésre. Ezért beszélgető könyvnek is tekinthető. Illusztrátor Kürti Andrea. Közönségtalálkozót a Talentum Református Iskola műsora tette még meghittebbé.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!