ERDON Helyi hírek

2013.12.19. 15:54

Pénz (állítólag) van – de gondok is

Soha nem volt még ennyire gazdag a megyei egészségbiztosítási pénztár – közölte az igazgatója. A lakosság mégsem sokat lát ebből.

Soha nem volt még ennyire gazdag a megyei egészségbiztosítási pénztár – közölte az igazgatója. A lakosság mégsem sokat lát ebből.

Csupa jót mondott tegnap a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) igazgatója, dr. Ionuţ Gheorghe, amikor külön tájékoztatón értékelte intézményük idei tevékenységét. A legfőbb információ az volt, hogy soha nem voltak még ilyen gazdagok: 2013-ban volt a legnagyobb költségvetése egész története során az intézménynek, 23,123 milliárd lejjel gazdálkodhatott.

Remények és gondok

Dr. Ionuţ Gheorghe elmondta: törlesztették vonatkozó kintlevőségeiket, így napra állnak a kifizetésekkel a gyógyszertárak felé. Idén a CAS részéről több mint 7500 személy kapott támogatást onkológiai kezelésre. Idén először sikerült az ilyen gyógyszerek várólistáit megszüntetni, mégpedig szeptemberben történt, hogy első ízben egyáltalán nem kellett várakozni ezekre. Az igazgató szerint ugyanígy megszűnt a várakozás a B és C típusú hepatitisz kezeléseire, valamint különféle orvosi felszerelésekre sem kell már várni. Az országon kívüli orvosi szolgáltatásokat nyújó intézményeknek 33 millió eurót térített vissza különféle kezelések nyomán a megyei pénztár.

A tájékoztatón az újságírók felvetették, hogy hiába az állítólagos nagy gazdagság, például az egyszerű analízisekre szánható keret hamar kimerül, így gyakorlatilag a CAS többnyire nem állja a polgárok analíziseit, ezt maguknak kell fizetniük, ráadásul vannak olyan rendelők Váradon is, ahol már több száz személy van várólistán. Az igazgató erre azt válaszolta, hogy jövőre kétszer annyi összeget fordíthatnak erre, mint idén, ám teljes rendezést nem ígért. Úgy véli, már január első felében megoldódhat átmenetileg mindez – vélhetően addig, amíg ismét ki nem merülnek a pénzalapok.

A bevezetendő egészségügyi kártyákról elmondta: ez stratégiai projektjük, eddig négymillió ilyet nyomtattak ki. Beszereztek olcsó kártyaolvasó rendszereket. Úgy véli, a kártya bevezetése a jövő év első felében lezárul, utána már csak a kártya alapján lehet megtéríttetni bármilyen egészségügyi szolgáltatást.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!