ERDON Helyi hírek

2013.12.19. 15:58

Lefülelték a szélhámost

Bihar megye - Különös módon férkőzött főleg idős emberek bizalmába és csalt ki pénzt tőlük a gyanú szerint az a Lugoj megyei férfi, akit a napokban kapott el a rendőrség. A csütörtöki sajtótájékoztatón az értékek biztonságos szállításáról is tájékoztattak.

Bihar megye - Különös módon férkőzött főleg idős emberek bizalmába és csalt ki pénzt tőlük a gyanú szerint az a Lugoj megyei férfi, akit a napokban kapott el a rendőrség. A csütörtöki sajtótájékoztatón az értékek biztonságos szállításáról is tájékoztattak.

Ősz óta az eset többször is megismétlődött, így a rendőrség több emberét is mozgósította az ügy felgöngyölítésére, ám mind ezidáig eredménytelenül. Egy fiatalemberről van szó, aki különös módon csalt ki úgymond kölcsönöket főleg idős emberektől, amelyeket soha nem fizetett vissza. Hiszékenységükre, naivitásukra alapozva egy olyan történettel állt elő, amely szerint elvesztette egy közeli hozzátartozóját és pénzre van szüksége. Az esetek elszórtan történtek, főleg Rogériuszon, illetve Őssiben, és a pórul jártak vagy nagyon későn, csak napok múltán értesítették a rendőrséget, vagy pedig semmilyen személyleírást nem tudtak adni.

Személyleírást adott

Végül egy 84 éves váradi férfi, akit nem hatott meg a fiatalember által előadott történet, s aki mellesleg a rendőrség egy tájékoztatóján is részt vett az idén, azonnal hívta a rendőrséget, mihelyt a férfi elment tőle. Részletes személyleírást is adott, így a rendőröknek a Bukarest téren, az állomás környékén sikerült is lefülelniük. Egy 24 éves, Lugoj megyei férfi a gyanúsított, aki egy Szatmár megyei községben telepedett le, s rendszeresen jött Váradra. I. O. feltételezhetően nyolc alkalommal követett el hasonló bűncselekményt, és összesen több mint 16 ezer lejes kárt okozott.

Liviu Popa Bihar megyei rendőr-főkapitány mindennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet: főleg az idősek (de nem csak ők) utasítsák vissza az ilyen felkéréseket és mihelyt valaki ilyen okokból keresi fel őket, hívják mihamarabb az 112 sürgősségi számot. Jellemző, hogy az ilyen szélhámosok hamar a kiszemelt személyek bizalmába férkőznek, nagyon megnyerő modoruk van, barátságosaknak és nyíltaknak tűnnek. A szélhámos többféle történetet adhat elő. Az egyik az, hogy a kiszemelt személynek rokona és egy közös rokonuk ügyében jött, hogy pénzt kérjen egy műtétre (vagy a közös rokon meghalt és a pénz a temetésre kell); vagy: alapítványokat, netán közhivatalokat képvisel és azért jött, hogy javakkal vagy pénzzel segítse az idős embert; egy másik történet pedig az, hogy valamilyen szolgáltatót képvisel és jött ellenőrizni az elektromos rendszert, a gázórát stb.

A sajtótájékoztató második részében arról szólt a rendőr-főkapitány: az évnek ebben a részében több a cégek bevétele, mint máskor, ezért fokozott figyelmet kell szentelni annak, hogy a pénzt, illetve az értékeket a törvény által előírt módon szállítsuk. Ötszázezer eurót meghaladó szállítmányok esetén a pénzt páncélozott gépkocsival és csendőrökkel, vagy fegyveres őrökkel kell szállítani. Százezer és ötszázezer euró között ugyanezek az előírások, azzal a különbséggel, hogy félpáncélozott kocsi is megfelel, tízezer és százezer euró között pedig speciális jármű a kötelező, melynek nem kell feltétlenül páncélozottnak lennie. A járművek fel kell legyenek szerelve riasztóberendezéssel és kommunikációs rendszerrel, az értékeket pedig széfekben kell elhelyezni, melyeket rögzítenek a járműben. Tízezer euró alatti szállítmány esetén nincs szükség különleges módon megszervezni a szállítást.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!