ERDON Helyi hírek

2013.12.10. 14:04

Közös emlékprogramok bihari és hajdú-bihari huszárokkal

Az elmúlt hét végén, december 7-én, sok lovas szakember és lovas barát - köztük a diószegi és a szentjobbi huszárok is - tisztelgett a hortobágyi fedeles lovardában néhai Hetey Sándor György emlékét idézve.

Az elmúlt hét végén, december 7-én, sok lovas szakember és lovas barát - köztük a diószegi és a szentjobbi huszárok is - tisztelgett a hortobágyi fedeles lovardában néhai Hetey Sándor György emlékét idézve.

Az elmúlt hétvégén, december 7-én, sok lovas szakember és lovas barát tisztelgett a hortobágyi fedeles lovardában, néhai Hetey Sándor György emlékét idézve. A műsorral színesített megemlékezés a száz éve született a hajdú-bihari lovas szakember tiszteletére szerveződött, majd emléktáblát avattak a mai huszárok az egykori előd emlékére. Hetey Sándor György tüzér százados Debrecenből került ki a második világháború vérzivatarába, majd fogságba esett, és haza térte után röviddel – már a Rákosi időkben – eltávolították a Honvédség kötelékéből. Ezt követőn több évtizedet dolgozott a hazai lovassport fellendítése érdekében, így a Hortobágyon is meghatározó személyiséggé vált. A kiváló lovas szakember, a rendszerváltást követően rehabilitált őrnagyi rendfokozatot kapott. Nevéhez fűződött többek között a híres Hortobágyi Lovas Napok megálmodása, a ma már 25 éve működő megyei huszárbandérium létrehozása is.

Emléktábla

Hetey Sándor György több lovas szakmai kiskönyvet írt, és lelkes külső szerzője volt a korabeli Hajdú-bihari Naplónak. Emlékét idézve érkeztek egykori tisztelői, családtagjai, mai megyei és partiumi huszárok, így a diószegi és a szentjobbi huszárok is, a szombati eseményre, ahol lovas műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek a Hortobágyi Nonprofit Kft. lovasai. A lovas- és kulturális programot követően Rákóczi Lajos (Érköbölkút) szavalatát hallhatták a jelen lévők, Csontos János, Dunka Béla, és Győrffy-Villám András méltatta a lovas szakember, a honvédtiszt, több évtizedes életútját, majd leleplezték és megkoszorúzták emléktábláját. Szintén a közelmúltban, november 23-án, tartottak egy másik emlékeseményt is a huszárok, Debrecenben, a patinás Megyeháza Árpád termében. Ugyanis 25 éve alakult meg a partiumi rendezvényeken is számos esetben szereplő Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium, amit még 1988-ban Hetey Sándor György szakmai útmutatásával szerveztek meg, egy akkori budapesti nemzetközi huszártalálkozó alkalmából. Az emlékműsoron Bodó Sándor megyei közgyűlési elnök köszöntötte a jelen lévőket, majd Csontos János elnök, Székely Tibor, és Szoboszlai Endre tartott visszaemlékezést.

Kulturális műsor

A programot, melyen a hazai, és a romániai vendégeken túl egy olaszországi hagyományőrző csapat is jelen volt, kulturális műsor színesítette, közreműködnek: Rákóczi Lajos Érköbölkútról, a Boróka Zenekar Szilágy megyéből, és a Villongó Táncegyüttes Létavértesről. Az emlékünnepség alkalmából a Megyeháza főbejáratánál lévő császári és királyi 16. huszárezred domborművét is megkoszorúzták a csapatok, valamint emléklapokat is átadtak. A negyed százada indult huszárhagyomány-ápoló munka sikereiben, jobb megismertetésében (mely munka ma már a Partiumban és Erdélyben is zajlik), bizonyosan szerepe volt a kiváló sójtókapcsolatoknak is. A sajtómunka elismerését jelentette, hogy Bihar megyei újságírók is kaptak emléklapot a debreceni ünnepség alkalmából, köztük Rencz Csaba, a Bihari Napló és az erdon.ro munkatársa is.

Szoboszlai Endre, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!