ERDON Helyi hírek

2013.12.12. 14:18

Jobban teljesít a Közterület-fenntartó Zrt.

Nagyvárad- Pénzügyi, illetve befektetési szempontból sikeres évet zár a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP)- jelentette be a székhelyen zajlott évértékelő sajtótájékoztatóján Liviu Andrica, az intézmény vezérigazgatója. A várad-rogériuszi piac felújítása a jövő év elején kezdődhet el.

Nagyvárad- Pénzügyi, illetve befektetési szempontból sikeres évet zár a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP)- jelentette be a székhelyen zajlott évértékelő sajtótájékoztatóján Liviu Andrica, az intézmény vezérigazgatója. A várad-rogériuszi piac felújítása a jövő év elején kezdődhet el.

A Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) székházának újonnan kialakított tárgyalótermében tartotta tegnap délelőtt évértékelő sajtótájékoztatóját Liviu Andrica vezérigazgató. Kiemelve azt, hogy az általa vezetett intézmény kilábalt a gazdasági válságból, és pénzügyi szempontból jobban teljesített, mint a korábbi években, felsorolta azokat a 10,4 millió euró összértékű befektetéseket, melyek önerőből, hitelből vagy önkormányzati támogatással az idén megvalósultak, illetve folyamatban vannak.

A saját forrásokból megvalósított beruházások közt említette a Grivei utcai kutyamenhely korszerűsítését, valamint a nagypiacot, a Decebal-, a várad-őssi, a várad-szőllősi, a várad-rogériuszi és az ócskapiacot érintő munkálatokat. Kifejtette, hogy a kutyamenhely rendbetétele 23.536 lejbe került. Meglátásában jól tudják kezelni a kóbor kutyákkal kapcsolatos problémákat, és megvalósítható az a cél, hogy 2016-ban egyetlen szájkosár nélküli eb se legyen Váradon. A nagypiacon 1,1 millió lej értékben eszközöltek befektetéseket. Jelenleg is zajlik a fémtetőzet felhelyezése: a virágok és koszorúk részlegén már megtörtént, következnek a bazár és a népi iparművészeti termékek standjai, utóbbiakat a bejárat közelébe költöztetik. Befejeződött ugyanakkor a zöldségcsarnok tetőzetének javítása és az ADP székhelyének renoválása. A húscsarnok felújítását jövő májusig fejezik be, jelenleg a közbeszerzési eljárás fázisában vannak. A Decebal-piacba 539.454 lejt fektettek be: zajlik a fémtetőszerkezet felújítása, illetve vásároltak 36 üvegszálas asztalt, 8 hőszigetelő rekeszt és 36 fémrekeszt. Folyamatban van a várad-őssi piac oldalsó körbekerítése, és versenytárgyalást hirdettek 12 fémrekesz és 32 üvegszálas asztal beszerzésére. A várad-szőllősi piacra 11 fémrekeszt vásároltak, 30 ezer lej összértékben. Az ócskapiac modernizálására közel 239 ezer lejt költöttek: januárban befejezik a sétányok felújítását, illetve bekerítették a létesítményt.

Rogériuszi piac

A várad-rogériuszi piacnak vásároltak egy 1200 négyzetméteres alumínium sátrat, melyet a városi kórház parkolójában fognak kihelyezni januárban- februárban, amikor elkezdődik a piac korszerűsítése. Az ügyben fejleménynek számít, hogy kiválasztották a tendergyőztes céget, a kolozsvári vállalkozás 22,9 millió lejért vállalta a kivitelezést. A munkálatok várhatóan február elején fognak elkezdődni azon a részen, ahol jelenleg a hőközpont van. Ezt lerombolják, és újat építenek helyette a föld alatt, illetve egy vízszivattyú állomást is kialakítanak ugyanott. Az igazgató nem tudta megmondani, hogy a virág-, a zöldség- és a gyümölcs árusoknak mikor kell majd kiköltözniük az alumínium sátorba. Szerinte ez a kivitelezőtől is függ, viszont valószínű, hogy a bazárrészleg jövőre még a helyén marad.

A Rulikowszki-temetőben önkormányzati támogatással (1,2 millió lej) felparcelláztak 5,7 hektárt és önerőből sétányokat modernizálnak, illetve egy szaküzletet is nyitnak. Jelenleg is zajlik a törvényszék mögötti 457 helyes, három szintes, 13 ezer négyzetméternyi összfelületen elterülő parkolóház építése. Ezt a helyi költségvetésből és beszállítói hitelből finanszírozzák, a kivitelezés befejezésének kitolt határideje 2014. április 30-a. Szintén ily módon történik az Eminescu-szobor mögötti mélygarázs felépítése is, mely három szintes lesz, 448 helyes és 11.700 összfelületen fog elterülni. Ebben az esetben a közbeszerzési eljárásnál tartanak, ennek lebonyolítása után az építkezés valószínűleg két éven keresztül fog zajlani. Megtudtuk még: mivel az önkormányzat kiválasztotta a projektkészítő céget, hatvan napon belül elkészülhet városi strand felújítási terve, melyet követően tendereztethetik az aquapark kialakítását. Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények közt jövőre ki nyit-e még jelenlegi formájában a strand, Liviu Andrica nem tudott válaszolni.

Négy új állat

Tegnapi sajtótájékoztatóján Liviu Andrica azt is bejelentette: javítási munkálatok miatt december 16. és január 13. között nem üzemel a várad-őssi strand, viszont az ünnepek alatt a nagypiac húscsarnoka hétfőn is kinyit. Szintén hírértékű, hogy négy új állat - két zebu és két indiai antilop - érkezett a nyíregyházi vadasparkból a váradi állatkertbe, és várnak egy szibériai tigrist.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!