ERDON Helyi hírek

2013.12.23. 13:36

Ellenőrizték a központot

A Traian Lalescu utcai pszichoszociális központnál végzett ellenőrzések eredményeit is ismertették a Bihar megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökségnél (AJPIS) tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A Traian Lalescu utcai pszichoszociális központnál végzett ellenőrzések eredményeit is ismertették a Bihar megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökségnél (AJPIS) tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Míg év elején több mint 15 millárd lejjel tartoztak magánszemélyek az AJPIS-nak, az intézménynek az utóbbi hónapokban sikerült behajtania több mint 11 milliárd lejt, mondta el Felix Cozma, az intézmény igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. Többnyire olyan összegekről van szó, melyre az igénylők valójában nem voltak jogosultak, s ilyen értelemben Bihar megye megelőzött sok más megyét, ahol a tartozások most is nagyon magasak. 2013 folyamán 141.441 személynek összesen több mint 150 millió lejt fizettek ki, különféle szociális támogatások formájában.

Szabálytalanságok

Szó esett a Traian Lalescu utcai szociális központ kapcsán kirobbant botrány nyomán végzett ellenőrzésekről is. Az igazgató elmondta: az általa vezetett intézménynek nincsenek szakemberei arra, hogy megállapítsák, a szóban forgó kiskorúak tényleg visszaélések áldozatai voltak-e, ők csak a központ működését ellenőrizték. Ennek során több szabálytalanságra derült fény. Például a központban nem volt mit keresniük kábítószerező gyerekeknek, s ezeket a gyerekeket főleg nem kellett volna egy helyen tartani autista kiskorúakkal, illetve olyanokkal, akik más pszichikai problémákkal küzdenek. A létesítmény, mint pszichoszociális központ valójában nincs is feltüntetve ezeknek a központoknak a listáján. A Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára pedig a következőket szabták meg: működjenek együtt a nagyváradi drogellenes központtal, találjanak megfelelő helyet a négy, kábítószerező gyerek számára, biztosítsanak nekik rendszeres tanácsadást. Az igazgató azt is kihangsúlyozta: különbség van az akkreditáció és a licenc között. Előbbit egy megyei bizottság ítéli meg, és a központnak van akkreditációja, utóbbit pedig a munkaügyi minisztérium, ezzel viszont a központ nem rendelkezik.

Rosták

A jövő évi tervekkel kapcsolatban Felix Cozma megemlítette: feladataiknak egy része, nevezetesen a szociális dossziék ellenőrzése és az adatbevitel a polgármesteri hivatalokhoz kerül. Az elképzelés az, hogy a dossziék több rostán menjenek át. Egyes polgármesteri hivataloknak nincs erre szakosodott személyeztük, ezeknek nem lesz könnyű dolguk, viszont az újítást kísérletszerűen más megyékben már bevezették és a jelek szerint működik, mondta az igazgató. A tervek szerint jövő év végéig bevezetik azt az intézmények közötti, integrált informatikai rendszert is, melynek segítségével azonnal ki lehet szűrni azokat, akik jogtalanul igényelnek segélyeket. Mint megtudtuk, az igazgató szeretné kiharcolni, hogy regionalizálás esetén Váradon legyen az intézmény területi központja.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!