ERDON Helyi hírek

2013.12.01. 19:39

Egy jobb világot építettek

Nagyvárad- November 29. - december 1. közt a Pertinax Egyesület ismét megszervezte Váradon az Aranytoll meseíró verseny határon átívelő döntőjét F. Diósszilágyi Ibolya emlékére. Negyvenkét mese született.

Nagyvárad- November 29. - december 1. közt a Pertinax Egyesület ismét megszervezte Váradon az Aranytoll meseíró verseny határon átívelő döntőjét F. Diósszilágyi Ibolya emlékére. Negyvenkét mese született.

A mese világában a csoda természetes dolog, a földi élet törvényei nem érvényesek, és a világ hibáit ki lehet javítani- következésképpen egy jobb világot épít az, aki naponta elolvas egy mesét, vagy akár meseíró tehetséggel bír. Ezzel a mottóval szervezték meg az idén az Aranytoll meseíró verseny határon átívelő döntőjét, melynek az Ady Endre Középiskola biztosított helyszínt. A szakmájukból kifolyólag gyermekekkel foglalkozó szakemberek- Zsigmond Emese, Szántó Ildikó, Kecse Gabriella, Tankó Zita, Alföldy Andrea és Székely Anna- alkotta zsűri tagjainak 42 mesét kellett elolvasniuk és értékelniük, melyek szerzői a Partium és Erdély különböző vidékeiről (Fehér, Arad, Bihar, Brassó, Hunyad, Hargita, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szilágy, Szatmár és Temes megyék), valamint Magyarországról (Hajdú-Bihar és Pest megye) érkeztek. Zsigmond Emese zsűrielnök véleménye szerint gyönyörű és hosszú meséket írtak az elemista résztvevők, például olyan eddig még nem hallott igealakkal is szembesülniük kellett az ítészeknek, mint a „süllyedezik”. Hangsúlyozta: erős a mezőny, a színvonal pedig évről-évre emelkedik. Ugyanakkor azt tanácsolta a kisdiákoknak, hogy figyeljenek jobban oda a vesszők használatára, illetve a mondatok tagolására.

A díjkiosztó ünnepséget szombat délután tartották az Ady líceum dísztermében. Az egybegyűlteket főszervezői minőségében Tunyogi Katalin, a Pertinax Egyesület elnöke köszöntötte, majd a meghívott közéleti személyiségek osztották meg a jelenlevőkkel buzdító vagy elismerő gondolataikat. Felszólalt Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Huszár István helyi önkormányzati képviselő, Spéth Géza, a Pest megyei Diósd polgármestere, Vass Mária, a Bihar-Hajdú-Bihar Iskolaszövetség titkára, Biró Rozália szenátor, Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, Márkus László, a Szilágy megyei Ipp polgármestere, Leszák Ferenc, a diósdi Eötvös József Általános Iskola igazgatója és Pásztor Gabriella, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője.

Szatmári győztes

A beszédek közé kulturális programokat iktattak be, fellépett a borsi Tamási Áron Általános Iskola citera- és furulyazenekara, a Francisc Hubic Művészeti Iskola Classic és Attitud dzsessz balett csoportja (felkészítő tanár Gavriş Ramóna), valamint Küküllő menti és kalotaszegi táncokat mutatott be a Szoboszlai Gáspár István tiszteletes által vezetett mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport. Különdíjakat is kiosztottak, a Bihar megyei versenyzők közül ketten, Kerezsi Barbara és Szabó Kincső kaptak ilyet, ők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából karácsony előtt megtekinthetik a budapesti parlamentet és a Diótörő című előadást. Harmadik helyen a Pest megyei Szeifert Olivér végzett, a képzeletbeli dobogó második fokára a Kovászna megyei Rancz Gy. Hanna léphetett, míg a legjobb teljesítményt a Szatmár megyei Tarr Blanka nyújtotta.

A rendezvény lebonyolítása érdekében a szervezők sikerrel pályáztak a Bihar Megyei Tanácsnál és az RMDSZ Communitas Alapítványánál. A más említett entitásokon kívül a támogatók közt említhetőek a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP), a Piticot Alapítvány és a Tanoda Egyesület is. Médiatámogató a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!