ERDON Helyi hírek

2013.11.24. 14:46

Véget ért A Hit Éve

Nagyvárad- Vasárnap délelőtt Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök ünnepélyes szentmisét mutatott be a Székesegyházban, melynek keretében lezárta a tavaly október 11-én megnyitott Hit Évét.

Nagyvárad- Vasárnap délelőtt Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök ünnepélyes szentmisét mutatott be a Székesegyházban, melynek keretében lezárta a tavaly október 11-én megnyitott Hit Évét.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László arra hívta fel a figyelmet: az egyházi év utolsó vasárnapja Krisztus Király ünnepe. A krisztusi királyság kiválasztottságot, tudatos vállalást és önfeláldozó életet jelent, erre a méltóságra kapott meghívást minden keresztény ember, hiszen Isten megszólít bennünket, vár minket és mellénk áll. A Hit Évének lezárásakor a katolikus hívek különképpen erre a keresztényi méltóságra kell gondoljanak, és ezért hálát adjanak Istennek. Megköszönik az elmúlt hónapok kegyelmi időszakát, mely ismét a hit forrásához vezette őket, és ugyanakkor lelkiismeret vizsgálatot tartanak, felteszik maguknak a kérdést: mit tettek azért, hogy jobban megismerjék, elmélyítsék és továbbadják hitüket? „A mai ünnep legyen bátorítás és buzdítás arra nézve, hogy a hit kincsét nyitott szívvel fogadjuk el, és ezt az ajándékot másokkal is akarjuk megosztani”, tanácsolta a főpásztor.

A jó pásztor

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedését a megyés püspök arra a szentírási részre alapozta Sámuel II. könyvéből, ahol azokat a mondatokat olvashatjuk, melyeket Izráel népe intézett Dávidhoz Saul zsidó király halála után, amikor olyan új királyt keresett, aki jó pásztorhoz hasonlóan megvédi nyáját, biztonságban vezeti a bőség és a nyugalom helyére. Egy hasonlattal élve hangsúlyozta: Krisztus király is egy ilyen jó pásztor, akinek az ereje és hatalma nem abban mutatkozik meg, hogy megtöri a kicsinyeket és elnyomja a gyengéket, hanem abban, hogy a megmaradás csodáját hozza létre azokban, akik keresik őt, benne látják a vezérüket. A hit ajándékának elfogadása ugyanis Krisztus megismerését jelenti, következménye pedig a jézusi életforma minden olyan megnyilvánulása, melyekre ő adott példát nekünk és tanított minket. Ennek alapfeltétele nem bennünk van, vagy nem a mi érdemünk, hanem Istentől származik, mert mindig Ő a fő kezdeményező.

A magának királyt kereső zsidó nép is Isten megszólítására válaszolt, nem politikai vagy stratégiai döntés eredményeképpen lett Dávid a jó pásztor, hanem azért, mert ezáltal is az Úr terve érvényesült. Isten ugyanis jóságos hozzánk, megkeres minket, mert a szeretet, a jóság és a béke üzenetét akarja közvetíteni számunkra, és hatalmának eszközével az önfeláldozás csomagolásában váltja meg a világot, hogy jövőt biztosítson nekünk. Bár az ehhez való viszonyulásunk nem a legmegfelelőbb, Isten mintha mindig gondoskodna arról, hogy helyesen értsük meg tervének mélységét és igazságát. Krisztus királysága titkának megértésére törekedni tehát nem a gyengesség jele, hanem épp ellenkezőleg, az erő szimbóluma, nyomatékosította a főpásztor.

A szentmisét követően a jelenlevők elvégezték az ilyenkor szokásos felajánló imát az Oltáriszentség előtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!