ERDON Helyi hírek

2013.11.22. 13:41

Törvényjavaslati megbízatás

Nagyvárad- Csütörtök délután az Ady Endre Központban választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Kiss Sándor megyei elnök a bankokat érintő törvényjavaslati ötlettel állt elő.

Nagyvárad- Csütörtök délután az Ady Endre Központban választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Kiss Sándor megyei elnök a bankokat érintő törvényjavaslati ötlettel állt elő.

Szokatlan hangvételű, a politikai témákat mellőző, inkább gazdasági jellegű „politikai” tájékoztatót tartott Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke. Jelentős problémának nevezte, hogy Romániában is a lakosság nagy része eladósodott a bankok irányába, és azon meggyőződésének adott hangot: minimum igazságtalan, hogy amikor a hitelt igénylők nem tudnak törleszteni, a pénzintézetek nem érik be a különben által felbecsült, de a kölcsön és a kamat összegét nem fedező garanciával, hanem az ügyfeleik „nyakára járnak” egészen az életük végéig, amíg a teljes összeget ki nem préselik belőlük. Úgy fogalmazott: nem az adók emelésével kell növelni a fogyasztást, hanem azzal, hogy az embereknél hagyják a pénzt. Azt kérte a választmánytól: elvben bízzák meg a Bihar megyei RMDSZ parlamenti képviselőit azzal, hogy dolgozzak ki és terjesszenek elő egy olyan törvényjavaslatot, mely kimondaná, hogy a bankok be kell érjék azzal a garanciával, melyet ők maguk határoztak meg. Meglátásában ez milliókat hozhat az országnak, és ráadásul a külföldi tulajdonban levő bankok rovására történne az intézkedés, melyek úgyis kirobbantották a válságot.

A politikus arra is kitért, hogy legutóbbi ülésen a váradi tanács megszavazta, hogy fűtési szempontból övezetekre osszák a várost. Megdicsérte az RMDSZ-frakciót, amiért a határozat ellen szavazott, meglátásában ugyanis ostobaság lenne gázzal fűteni, mert nem kifizetődő- jobb megoldások lennének a környezetkímélő módszerek, például a villamos energia hasznosítása-, azzal pedig, hogy a lakosság nem fog tudni kilépni a rendszerből, ha alternatív fűtés energia forrásokat szeretne alkalmazni, Ilie Bolojan polgármester tulajdonképpen jobbágypiacot teremtett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!