ERDON Helyi hírek

2013.11.03. 11:26

Ragaszkodnunk kell hitvallásunkhoz

Október 31-én, csütörtökön a Reformáció Emlékünnepén Nagyvárad protestáns magyarsága ismét közös ünnepi istentiszteletet tartott a Nagyvárad-Újvárosi Református Templomban.

Október 31-én, csütörtökön a Reformáció Emlékünnepén Nagyvárad protestáns magyarsága ismét közös ünnepi istentiszteletet tartott a Nagyvárad-Újvárosi Református Templomban.

Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára kilencvenöt tételét. Ezen az évfordulón, mely a Reformáció Emlékünnepe ebben az évben is együtt ünnepeltek Nagyvárad református és evangélikus magyar hívei a hagyományoknak megfelelőent. Az újvárosi templom padjai zsúfolásig megteltek. Ezen az alkalmon igehirdetéssel szolgált Ötvös József marosvásárhely-vártemplomi lelkipásztor. Prédikációjában kifejtette, hogy a keresztény embernek nem csak vallásához kell ragaszkodnia, hanem hitvallásához is, vagyis a Jézustól kapott hitünket meg kell vallanunk és ragaszkodnunk hozzá, hiszen a hitvallás nem más, mint egy térkép, amire rábízhatjuk magunkat. „Miért kell ragaszkodnunk egy 450 éves hitvalláshoz? Mert erőt ad, nehogy elszakadjunk hitünktől. 450 éve a Heidelbergi Káté megírásakor a cél ugyanaz volt mint ma is, hogy ne térjünk le az Istennek tetsző útról” – tette hozzá végezetül a lelkipásztor.

Ünnepi műsor

Az istentisztelet keretében ünnepi műsorral szolgált Nagy Judit és Orosz Ottilía kántorok vezetésével a nagyváradi református gyülekezetek egyesített gyermekkórusa a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium növendékeivel kiegészítve. A kórus az egyházi év ünnepeihez kapcsolódó népdalzsoltárokat adott elő. A népi énekeket hangszerelte és az alkalmi zenekart vezette Márkus Zoltán. A műsort követően Farkas Antal velencei lelkipásztor a nagyváradi Református Gyülekezetek Szövetségének leköszönő elnöke köszöntötte a lelkipásztorokat és a híveket, elmondta idén a szövetség elnökséget a várad-réti egyházközség tölti be. Az úrvacsorát követően megemlékeztek a 160 éves újvárosi templomról, Zsigmond József nyugalmazott lelkipásztor röviden ismertette a templom történetét az építés elhatározásától (1831) egészen napjainkig.

Czeglédi György-díjak

Az igehirdetés és az úrvacsora után került sor a Czeglédi György-díjak átadására, amelyet 2007-ben alapított a nagyváradi Református Gyülekezetek Szövetsége. Veres-Kovács Attila lelkipásztor elmondta, hogy a díjakat évente a Reformáció Emlékünnepén adományozzák a váradi egyházközség egy-egy presbiterének, akik munkájukkal, tevékenységükkel és személyes példájukkal kiérdemlik e kitüntetést. A díjakat Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke adta át. A díjazottak a következők voltak: Antal Lajos biharpüspöki presbiter, Móza Aurel-Gyula csillagvárosi gyülekezeti tag, Szilágyi Péter olaszi presbiter, Vaszil István őssi presbiter, Józsa Erzsébet réti presbiter, Nagy Magdolna rogériuszi presbiter, néhai Lakatos János szőllősi presbiter, Lajos Gyula szőllősi presbiter, Torontáli Józsefné Borsi Éva újvárosi presbiter és néhai Szabó Vilmosné Tímár Erzsébet velencei presbiter. A nemes rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!