ERDON Helyi hírek

2013.11.24. 14:51

Erőt próbáló jótékonysági akció

Nagyvárad - Huszonnégy óra egy mosolyért a címe annak az önkéntes akciónak, melyet második alkalommal szervez meg az Xterra Sportklub a Lotus Centerrel közösen, a rákbeteg gyermekekért.

Nagyvárad - Huszonnégy óra egy mosolyért a címe annak az önkéntes akciónak, melyet második alkalommal szervez meg az Xterra Sportklub a Lotus Centerrel közösen, a rákbeteg gyermekekért.

A Lotus Centerben megtartott hétvégi sajtótájékoztatón a Bihar megyei Xterra sportklub, valamint a Lotus Center képviselői mellett részt vett dr. Ritli László docens, a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház gyermekklinikájának vezetője is. Amint Deme-Molnár József, a sportklub elnöke elmondta, az ötlet, hogy a gyermekonkológiai osztályt támogassák, Szokolszky István sportolótól származik. Egyúttal azt is be szeretnék bizonyítani: vannak még nonprofit szervezetek, amelyek nem saját hasznukat keresik és teljesen átláthatóan bánnak az összegyűlt összegekkel. Így volt ez a tavalyi sportakció nyomán is, amikor 16 ezer lej gyűlt össze, s ebből az összegből a gyermekonkológiai osztálynak sikerült több infúzió adagoló készüléket vásárolnia.

Elengedhetetlenek

Az idén maga a sportklub vásárolná meg az infúzió adagolókat, a szervezők reményei szerint legalább három, darabonként kétezer euróba kerülő készülékre elegendő pénzösszeg gyűl majd össze. Ezekre a kemoterápia pontos alkalmazása szempontjából elengedhetetlen alkalmatosságokra folyamatosan szükség van az osztályon, mondta dr. Ritli László, sajnos pont a nagy igénybevétel miatt hamar elromlanak, a hat közül kettő rendszerint javítás alatt szokott lenni. Mint megtudtuk, Bihar megyében 60 körüli az onkológiai megbetegedésekkel számon tartott gyermekek száma, közülük mindig 20-an, 25-en kezelés alatt állnak, a túlélési arány pedig hetven százalék körüli.

A huszonnégy órás akció december 20-án kezdődik, a hivatalos megnyitó 16.30-kor lesz, a tényleges kezdés pedig 17 órakor, a Lotus bevásárlóközpont emeletén, a mozgólépcsőhöz közel. Szokolszky István futópadon szalad majd 24 órán keresztül, Bereczki Tibor pedig spinning kerékpáron (ami a szobakerékpár sportolóknak kifejlesztett változata) biciklizik majd szintén egy napon át. Közben a szponzoroknak is lehetőségük lesz csatlakozni, ugyanis további két futópad és spinning kerékpár áll majd rendelkezésükre. Mind Szokolszky István, mind Bereczki Tibor az extrém megmérettetések kedvelői és művelői, előbbi például, mint elmondta, évente tucatnyi maraton futóversenyen és jó néhány ultramaratonon vesz részt.

Megviselte őket

Ezzel együtt, a zárt téri, hosszas erőfeszítés tavaly is megviselte mindkettőjüket. Amint Bereczki Enikő, a sportklub tagja elmondta, egész más a szabad ég alatt, friss levegőn kerékpározni, illetve futni, mint egy teremben. Tavaly Szokolszky István meg is jegyezte a megmérettetés után, hogy nem tudja, meg fogja-e még próbálni ezt valaha – ám miután meglátogatták a gyermekonkológiai osztályt, mind ő, mind Bereczki Tibor elhatározta, hogy folytatni fogja…Sőt, az idén a két sportoló rekordot is szeretne dönteni: kétszáz kilométert akarnak futni, illetve 700 kilométert kerékpározni az egy nap alatt. Közben kamera közvetíti majd élőben az eseményt, melynek végén díjakat osztanak majd azoknak a szponzoroknak, akik a legtöbbet futottak, a legtöbbet kerékpároztak, illetve a legnagyobb összeget adták.

A túlélésért

„Nehezen találok megfelelő szavakat arra, hogy megköszönjem mindezt a szervezőknek” – jelentette ki dr. Ritli László, aki tavaly maga is csatlakozott a futókhoz. Kihangsúlyozta, hogy az infúzió adagoló készülékek növelik a gyerekek túlélési arányát, mivel a lehetővé teszik a citosztatikumok pontos adagolását. Gyerekeknél ugyanis előfordul, hogy néhány milliliter gyógyszert kell 24 óra alatt beadni, ez infúzió adagoló nélkül kivitelezhetetlen lenne…

A szervezők bíznak benne, hogy ismét lesznek cégek és magánszemélyek, akik pénzzel segítik majd ezt az ügyet. További részletekért Szokolszky Istvánnal a contact@ironmanromania.ro címen vehetik fel a kapcsolatot, illetve a szervezők a facebookon is létrehozták az esemény oldalát 24 de ore pentru un zâmbet címmel. Adományokat a RO53INGB0000999902340276 bankszámlaszámon várnak.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!