ERDON Helyi hírek

2013.10.22. 12:17

Zajlik az aláírások gyűjtése

Nagyvárad- Az elmúlt közel két hétben, tegnap délig 35.334 aláírást sikerült összegyűjtenie az RMDSZ-nek azért, hogy a Megyei Tanácsnál egy referendum kiírását kezdeményezze a regionalizációról.

Nagyvárad- Az elmúlt közel két hétben, tegnap délig 35.334 aláírást sikerült összegyűjtenie az RMDSZ-nek azért, hogy a Megyei Tanácsnál egy referendum kiírását kezdeményezze a regionalizációról.

Kedden Szabó József önkormányzati képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke arról tájékoztatta az Erdély Online-t: délig 35.334 aláírást sikerült összegyűjteniük. Azt szeretnék elérni, hogy a népszavazáson három kérdésre válaszoljon a lakosság: egyetért-e azzal, hogy a helyi és megyei hatásköröket ne központosítsák; azzal, hogy a jelenlegi 8 fejlesztési régiót átszervezzék 2-4 megyét tömörítő gazdasági fejlesztési régiókká, illetve azzal, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megyék közös régiót alkossanak? Amennyiben összegyűlnének a szükséges aláírások- a szavazati joggal rendelkező polgárok legalább öt százaléka kézjegyét kell adja- a Bihar Megyei Tanács határozatot bocsátana ki a referendum lebonyolításáról, az erre kijelölt dátum pedig december 8-a lenne.

Folytatódik

Román nyelvű szórólapokat is kinyomtattak, és úgy tudják, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is gyűjt aláírásokat. Az íveket nem csupán különböző rendezvényeken lehet aláírni, hanem az RMDSZ Sas-palotabeli központi, illetve a körzeti székházaiban is, sőt aki akarja, el is kérhet egy-egy kitöltetlen ívet, hogy hazavigye, s otthon a családtagjaival, ismerőseivel aláírassa, majd utána visszaszolgáltassa az érdekvédelmi szervezetnek.

A tanácsostól azt is megtudtuk: noha a törvény által előírt öt százalékos aláírás gyűjtési küszöböt már túllépték, az akciót tovább folytatják, s a napokban döntenek majd arról, mikor adják át az íveket a megyei tanácsnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!