ERDON Helyi hírek

2013.10.12. 12:20

Vonzó programok a Francia Kulturális Intézetben

Kolozsváron működő Francia Kulturális Intézet nemrég kinevezett igazgatója, a karrier diplomata Benoit Bavouset a sajtó embereivel beszélgetett el jövendőbeli terveiről, melyek közül a francia kultúra, a francia nyelvtanulás kiemelt helyet tölt be.

Kolozsváron működő Francia Kulturális Intézet nemrég kinevezett igazgatója, a karrier diplomata Benoit Bavouset a sajtó embereivel beszélgetett el jövendőbeli terveiről, melyek közül a francia kultúra, a francia nyelvtanulás kiemelt helyet tölt be.

Amint elmondta, mindig is szeretett az Őt körülvevő világgal minél jobban megismerkedni. Így Kolozsvár, a maga összetettségében, számára azért is fontos, mert a humán anyaga tulajdonképpen a kultúrára és diplomáciára érzékeny.

Nem véletlenül Benoit Bavouset Clermont -Ferrandi Egyetemen kulturális menedzsmentre szakosodott. Majd később „Blaise Pascal” Egyetemen területrendezési és földrajzi szakosítást szerzett. Igazgatója volt a Limogesi Nemzeti Felsőfokú Művészeti Iskolának. Ezek után került a francia diplomácia kötelékébe, melynek köszönheti kolozsvári kinevezését is.

Mivel kivitelező típusú egyén, biztosra vehető teljesíti mind azon elvárásokat, melyek felé, irányulnak.

Románia Franciaország számára kiemelt fontossággal bír. Sok, nagyon fontos kapcsolat épült ki a történelem folyamán, melyeket a ma emberének is figyelembe kell vennie. Kolozsvár olyan helyzetben van, mely meghatározó tényező, például Marosvásárhelyre hamar el lehet jutni autóval, mert a közlekedés jó. A két város repülőtereiről 15 európai fővárosba repülőgép járat van. Ez Clermont -Ferrandból lehetetlen.

A Kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetemnek 600 diákja Franciaországból vagy frankofón országból jött. Egy nagyon érdekes eseményt mondott el. Afrikából diákok jönnek a kolozsvári egyetemekre. Amikor elvégzik, nem mennek vissza országukba, hanem nyugat- európai városokban helyezkednek el, mint orvosok.

Kolozsváron 135 vállalkozás Franciaországból vagy frankofón országból van. Ezek el kell, sajátítsák minél jobban a nyelvet. Ezeken szeretnének segíteni.

Több mint 4000 romániai diák tanul Franciaországban. Ami nem lebecsülendő szám, mert megelőzi az olyan országokat, mint például Németország, vagy Magyarország. Ennek is köszönhető az a program, hogy az intézmény az idő követelményeinek eleget téve a digitális technika legfejlettebb formáit veszi át. Elektronikus könyvtárat épít ki, 60.000 adattal.

Benoit Bavouset bevallja, nyíltan ennek érdekében azon tevékenykedik, hogy minél több frakofón műveltségű ember látogassa az Intézet megnyilvánulásait, gondolva Francia

Filmnapokra, digitális könyvtárra (Culturethéque), a francia Nyílt napok különböző vonzó programjaira. Figyelmük a tanuló ifjúság felé irányul, övék a jövő.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!