ERDON Helyi hírek

2013.10.12. 12:23

Úton egymás felé népmesékkel

Nagyvárad- A váradi evangélikus óvoda egy nemzetközi Comenius-projektben vesz részt, amelynek célja a népmesék és a mesélés fontosságának kihangsúlyozása. Mátyás Judit igazgatónő tájékoztatott.

Nagyvárad- A váradi evangélikus óvoda egy nemzetközi Comenius-projektben vesz részt, amelynek célja a népmesék és a mesélés fontosságának kihangsúlyozása. Mátyás Judit igazgatónő tájékoztatott.

Mátyás Judit, a nagyváradi evangélikus óvoda igazgatónője pénteken az Erdély Online-nak elmondta, hogy a Budapest közelében található Nagytarcsa Szivárvány nevű evangélikus óvodájának vezetője, Fodorné Pecznik Zsuzsa ajánlotta fel, hogy vegyenek részt egy multilaterális Comenius-projektben, melybe társintézményként a Berlintől észak-nyugatra 130 kilométerre levő Penzlin település szintén evangélikus, Simon a szivárvány alatt elnevezésű óvodája is bekapcsolódott, Else Knobloch igazgatónő irányításával. 2012 februárjában adták le a közös tartalmú pályázatokat, mindenki a saját országa Comenius Nemzeti Irodájának. Az Úton egymás felé a népmese szárnyán című projektet tavaly júliusban hagyták jóvá, a futamideje két év, és összesen több mint kétszáz, 3-6 éves óvodás gyermeket érint. A cél a népmesék, illetve a mesélés fontosságának kihangsúlyozása, az elnyert pénzösszeget pedig a román törvények alapján csak mobilitásra, valamint produktumok előállítására használhatják fel. Ennek megfelelően több találkozót szerveztek Magyarországon, egyet Németországban, az elmúlt napokban pedig Váradon is, melyen Mátyás Attila, Hartmut Reincke és Baranka György, az érintett egyházközségek lelkipásztorai is részt vettek.

Nyelvi kultúra

Emellett kiválasztottak egy olyan népmesét, mely mindkét nép meseirodalmában is szerepel (a németek Aranylúdként, mi Aranyszőrű bárányként ismerjük), amit más-más módon jelenítenek meg, dramatizálnak a gyermekek. Az előadásokat felvették DVD-re, és egy kétnyelvű kiadványt is készítenek, melyben fényképek segítségével bemutatnak olyan eszközöket, tárgyakat, melyek a népmesékben szerepelnek, de a 21. században élő gyermekek, fiatal felnőttek számára ismeretlenek, mint például a rosta, a kerekeskút vagy a kobak. Ezen kívül kiállításokat is szerveznek mindhárom helységben, Váradon karácsonyig kerítenek erre sort.

Fodorné Pecznik Zsuzsa hangsúlyozta: az együttműködésnek köszönhetően a szülőket is hatékonyabban be lehet vonni az óvodai rendezvényekbe, a népmesék sokrétűvé teszik, fejlesztik a nyelvi kultúrát, hozzájárulnak az identitás megőrzéséhez, és ugyanakkor a gyermekeket toleránsabbá teszik a mássággal szembe.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!