ERDON Helyi hírek

2013.10.29. 14:48

Útfelújítások az Oncsa-telepen

Nagyvárad- Az elmúlt hónapokban az önkormányzat megrendelésére tíz utcát korszerűsítettek az Oncsa-telepen. A részleteket kedden helyszíni sajtótájékoztatón ismertette Mircea Mălan alpolgármester.

Nagyvárad- Az elmúlt hónapokban az önkormányzat megrendelésére tíz utcát korszerűsítettek az Oncsa-telepen. A részleteket kedden helyszíni sajtótájékoztatón ismertette Mircea Mălan alpolgármester.

Keddi sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy a váradi önkormányzat 5,2 millió lejt fektetett be tíz Oncsa-telepi utca (a Valea Drăganului, a Cimbrului, a Ioan Păun Pincio, a Morus Tamás, a Grâului, a Drăgăşanilor, a Secarei, a Vişeului, a Siretului és a Frăsinului) korszerűsítésébe, egy olyan lakónegyedben, ahol az elmúlt hetven évben nem történtek közberuházások. Ez a döntés tulajdonképpen a Polgármesteri Hivatal azon stratégiájának részét képezi, miszerint prioritást jelentenek a régi városrészekben található, elhanyagolt állapotban levő utcák rekonstrukciói. Az idén tavasszal kezdődött, a Selina cég által kivitelezett közművesítési munkálatok a napokban lesznek hivatalosan átvéve, s ezáltal befejezettnek nyilvánítva. Az aszfaltozáson kívül víz- és csatornarendszereket fektettek le, zöldövezeteket létesítettek közel 10 ezer négyzetméteren, valamint járdákat és az udvarokhoz vezető bekötőutakat alakítottak ki. Ugyanakkor egyes utcákban az áramszolgáltató kicserélte a villanyoszlopokat.

Felkészül: Őssi

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy Ilie Bolojan polgármesterrel közösen találkozott a környékbeli lakosokkal annak érdekében, hogy megbeszéljék, milyen további apróbb teendőkre van még szükség. A megkérdezettek jelezték: szeretnék, ha a többi, hét-nyolc utcát is modernizálnák, erre azonban az elkövetkezendő két- három évben sajnos nem nyílik lehetőség, mivel az önkormányzat nem tervez további infrastrukturális jellegű befektetéseket a zónában. Volt, aki jelezte: sok gyermek lakik arrafelé, ezért különösen veszélyes, hogy a gépjárművek 120 kilométer/óra sebességgel száguldozhatnak. Ez a probléma valószínűleg megoldódik, a közlekedésrendészettel való egyeztetés után 30 kilométer/órára csökkentik majd a sebességhatárt, kivéve a Ion Bogdan utcát, ahol csupán 50 kilométer/órára fogják korlátozni. Felvetődött az is, hogy nincs park, ezt a gondot az óvoda kertjében kialakítandó játszótérrel fogják orvosolni.

Egyébként az év elején 252 elhanyagolt állapotban levő, vagy aszfalt nélküli utca volt Váradon, azóta közel huszonöt tettek rendbe. A következő célpont Várad-Őssi, ahol jövő tavasszal tíz utcát kezdenek majd felújítani a tendereztetés után.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!