ERDON Helyi hírek

2013.10.02. 15:52

Újra felfedezték a Jád-völgyét

Nagyvárad- Idén április 15. és szeptember 30. között a nagyváradi Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület gyakorlatba ültette a Fedezzük fel újra a Jád-völgye természeti értékeit elnevezésű projektet.

Nagyvárad- Idén április 15. és szeptember 30. között a nagyváradi Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület gyakorlatba ültette a Fedezzük fel újra a Jád-völgye természeti értékeit elnevezésű projektet.

A zárókonferenciát szerda délben tartották a városháza kistermében. Togor V. Mihai, az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, hogy a MOL Románia és a Partnerség Alapítvány finanszírozásával 2013. április 15. és szeptember 30. között ültették gyakorlatba a Fedezzük fel újra a Jád-völgye Natura 2000 természeti értékeit elnevezésű projektet, a Zöld övezetek- védett területek nevű program keretében. A projekt összköltségvetése 25 ezer lej volt, melyből 19.870 lejt tett ki a támogatás, az egyesület által biztosított önrész pedig több mint 20 százalékos, vagyis körülbelül 6 ezer lej értékű volt.

Két fő célt követtek: a látogatói központként működő Murgaşu-erdészház felújítása, illetve renoválása, valamint annak tudatosítása, hogy ugyan óvni kell a természet értékeit, de ez azért nem jelenti azt, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó övezetben nem lehet kirándulni, turisztikai tevékenységet végezni a környezetvédelmi szabályok betartásával. Ennek érdekében 1500 tájékoztató szórólapot nyomtattak ki, 250 brosúrát jelentettek meg, 800 információs anyagot osztottak ki a turisták közt, 3 molinót, 2 útmutató táblát és 8 pannót készítettek.

Két tábor

Nem feledkeztek meg a diákok környezettudatosságra neveléséről sem, ezért több mint 1000 fiatalnak hívták fel a figyelmét arra, hogy hogyan kell megóvni a Jád-völgyi természetvédelmi területen élő állatokat és növényeket. Két tábort is szerveztek: augusztus 5-10. között tizenöt fiú és lány vett részt a Junior Ranger táborban, szeptember 28-án pedig a váradi 2. számú árvaházból 10 gyermek szerezhetett tapasztalatokat arról, hogy mit csinál egy erdész. Az első tábor ideje alatt az ott lévők sátorokban laktak, túráztak, helyet másztak, megtekintették a környékbeli vízeséseket, „élvezték a mezítláb járást a reggeli harmaton”, térképolvasást tanultak és stratégiai játékokban vettek részt. Emellett „ismeretséget köthettek” medvékkel, farkasokkal, hiúzokkal, vadmacskákkal, erdei békákkal és szalamandrákkal, valamint olyan kevésbé közismert vagy látható állatokkal, növényekkel, mint a szirti sas, a Jósika-orgona, a zerge, a sebes pisztráng, a botos kölönte, a fürge cselle és a fehérhátú fakopáncs.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!