ERDON Helyi hírek

2013.10.22. 13:32

Újabb nagy úttervekről Váradon

2020-ra új utak kötnék össze a régiónkbeli megyéket. Ez a legújabb terve a Bihar Megyei Tanács elnökének, aki kedden Váradon a Máramaros, a Szatmár és a Szilágy megyeivel szerződött.

2020-ra új utak kötnék össze a régiónkbeli megyéket. Ez a legújabb terve a Bihar Megyei Tanács elnökének, aki kedden Váradon a Máramaros, a Szatmár és a Szilágy megyeivel szerződött.

215 millió euróból tisztességesen összekötnék közúton Bihar, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyéket. A költségeket 85%-ban európai uniós alapokból állnák. Erről állapodtak meg az érintett megyék vezetői, akik kedden Nagyváradon külön sajtótájékoztatón ismertették a terv részleteit. Fő céljuk az, hogy az útépítés révén az érintett megyék az európai főútvonalról is könnyebben megközelíthetőek legyene, ugyanis a szóban forgó megyei tanácselnökök és szakértőik által megtervezett nyomvonal ezt lehetővé tenné.

Merre halad?

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács vezetője elmondta: három variánst készítettek. Ebből az elsőt szeretnék valójában megvalósíttatni, a többit csak később. A prioritást élvező nyomvonal tehát Szalontánál kezdődik, áthalad például Tenkén, Sólyomon, Belényesen, Biharfüreden, Csucsán, majd Zsibó felé tér. Ezt követően lesz egy letérője Szilágycseh felé, majd a letérő Alsószoporig halad. A fő nyomvonal a Máramaros megyei Felsőszelistyénél ér véget. Lesz egy másik letérője is még előbb, ez Szatmár megye felé ágazik el, Szatmárnémetibe, valamint az Avasba biztosítva közúti összeköttetést.

A váradi sajtótájékoztatón Mihai Adrian Ştef, a Szatmár megyei tanács elnöke elmondta: mindez az ő térségükön is sokat segítene, mivel már felújított utakhoz biztosítana csatlakozást. A közúti szempontból még rosszabb helyzetben lévő Máramaros tanácsának elnöke, Zamfir Ciceu közölte: náluk mintegy 800 kilométernyi úthálózat van, ebből azonban lényegében semmi nincs felújítva, ezért is szükségük lenne legalább erre a projektre. Jelen volt a tájékoztatón Kiss Sándor Bihar megyei tanácsi alelnök is, aki támogatásáról biztosította a projektet, jelezve, hogy szerinte az érintett megyei tanácsi vezetők váradi jelenléte azt jelenti, hogy Cornel Popa jól végzi munkáját. Bírálta viszont Ilie Bolojan váradi polgármestert, aki a megyei tanácstól azt várná, hogy támogassa a metropolisz övezet körgyűrűjét. Kiss hozzátette: ők naponta tárgyalnak fejlesztési projektekről, de nem tartanak mindig tájékoztatót, ahogy eszükbe jut, hogy kellene még egy út.

A konkrét adatok

Az út teljes hossza 363 kilométer, ebből Biharban 116 kilométernyi van. Megjegyzendő, hogy sok szakaszon már létező utak felújításával lenne megoldható, nem szükséges újat építeni. A becsült teljes befektetés 215 millió euró, amiből 85 százalékot az EU-nál pályáznak meg, 13 százalékot a bukaresti központi költségvetés tesz hozzá, 2 százalékot pedig a helyi költségvetésekből állnak. A tervek szerint 2014 júniusa és 2015 áprilisa között készülnének el a támogatási dokumentumokkal, viszont a leszerződés, sőt a befejezés napját is pontosabban megbecsülték. Eszerint a támogatási szerződés 2015.10.15-én írnák alá, a kivitelezési szerződést 2016.06.15-én, az út pedig 2020.06.15-re készülne el.

A megyei tanácsi elnökök váradi tanácskozásán szó volt az erdélyi autópályáról is. Cornel Popa hangsúlyozta: kérni fogják, hogy ezt a projektet kiemelt, elsőrendű befektetésként kezelje a kormány. Az a kormány, amelynek egyébként Popa pártja, a PNL is tagja – és bár a politikus többször járt már közben a kabinetnél az autópálya ügyében, eddig nem sikerült elérnie semmit, pedig az egyik legjobb lobbistának tartják a honatyák közül.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!