ERDON Helyi hírek

2013.10.14. 13:51

Új helyen a Waldorf óvoda

Nagyvárad- Hétfő délben ünnepélyes keretek közt felavatták a szeptember óta új helyen, a várad-réti Călimăneşti utca 10. szám alatt működő Waldorf óvodát. Magyar csoportja is van a tanintézetnek.

Nagyvárad- Hétfő délben ünnepélyes keretek közt felavatták a szeptember óta új helyen, a várad-réti Călimăneşti utca 10. szám alatt működő Waldorf óvodát. Magyar csoportja is van a tanintézetnek.

Három csoportba összesen 72 gyermek jár a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceumhoz tartozó, a NAD Humanitárius Alapítvány támogatását élvező Waldorf óvodába. A napközis programú magyar csoporthoz huszonhárom, 3-6 éves gyermek tartozik, akikkel Faragó Emese és Szabó Csilla óvónők foglalkoznak. Egyébként a tanintézmény három évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit, de idén szeptemberig három különböző helyszínen volt kénytelen működni.

A Waldorf pedagógiai módszer Rudolf Steiner ötlete volt 1912-ben, aki az emberközpontú nevelés művészetét kívánta megvalósítani. Szerinte az oktatásnak, így az óvodának és az iskolának is a szabad szellemi élet követelményeinek megfelelően, politikai és gazdasági kényszertől mentesen kell működnie. Az első ilyen típusú iskola 1919-ben nyílt meg Stuttgartban. A Waldorf-pedagógia célja, hogy módszerével és neveléselméletével a gyermekek egészséges fejlődését támogassa. Ennek érdekében teljes mértékben tekintetbe veszi az életkori sajátosságokat és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségeket. A testi, lelki és szellemi adottságok fejlesztésére egyformán hangsúlyt fektet az egységes művészeti, gyakorlati és intellektuális képzés útján, így az oktatásban „a szív, a kéz és a fej” egyidejű nevelése jelenik meg. Egy néhány évvel ezelőtt végezett felmérés szerint a Waldorf-intézmények száma (iskolák és óvodák együtt) 958, ebből Európában 665 működik, a legtöbb Németországban, 200 felett.

Hivatalosságok

A tegnap délben zajlott hivatalos avatóünnepségen jelen voltak, és az ilyenkor szokásos protokolláris jellegű mondatot mondtak Adriana Bunea, a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceum igazgatónője, Claudiu Pop prefektus, Ovidiu Mureşan alpolgármester, Voichiţa Vancu tanfelügyelő, a Pedagógusok Házát képviselő Rodica Pop tanárnő, Mariana Voiculescu, a Waldorf-oktatás mentora, valamint Florica Opriş és Carmen Costraş, a NAD Humanitárius Alapítvány alelnökei.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!