ERDON Helyi hírek

2013.10.02. 16:05

Nyílt levélben tiltakoznak

Négy civil szervezet küldött nyílt levelet a Bihar megyei parlamenti képviselőknek, melyben kihangsúlyozzák a hidraulikus törés veszélyeit, s arra kérik őket, hogy szavazzanak ellene.

Négy civil szervezet küldött nyílt levelet a Bihar megyei parlamenti képviselőknek, melyben kihangsúlyozzák a hidraulikus törés veszélyeit, s arra kérik őket, hogy szavazzanak ellene.

„Azt akarjuk, hogy sehol az országban ne használják ezt a technológiát és törvényes tiltását igényeljük” - áll a levélben, mely a technológia káros hatásainak ismertetésével folytatódik: hatalmas mennyiségű vizet igényel, ezáltal veszélyezteti a környékbeli települések víztartalékait. Gyakorta a talajvíz szennyezését vonja maga után, s egyéb jellegű környezetszennyezések veszélye is fennáll. Mostanáig nem hajtottak végre átfogó tanulmányt arról, hogy milyen negatív hatásai lehetnek a palagáz kitermelésnek. „Ilyen körülmények között úgy véljük, hogy a negatív környezeti hatások nyilvánvalóan túlszárnyalják a gazdasági előnyöket” - folytatódik a felhívás.

A későbbiekben írói arra térnek ki: vegyék figyelembe az utóbbi időkben zajló, hazai és külföldi, masszív tiltakozási akciókat, melyek a lakosok és a civil társadalom egyértelmű ellenzését jelzik. „És ne feledjék, hogy több Bihar megyei terület is érintett, többek között a Félix-fürdő, mely ezáltal végleg elveszítheti turisztikai vonzerejét”.

Végül arra kérik a honatyákat, hogy támogassák a hidraulikus töréssel történő palagáz kitermelést tiltó törvénytervezetet. A levelet a Bihar megyei Civil Akadémia részéről Eugenia Mitrașcă, az Ecotop részéről Eleonora Mircescu, a Védett Övezetek és Fenntartható Fejlesztés Központja részéről Paul Iacobaș, a Nyugati Szigethegység Területi Felügyeleti Központ részéről pedig Mihai Togor írja alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!