ERDON Helyi hírek

2013.10.29. 11:02

Nyéki Józsefnek újra van bal karja

Újra van bal karja az érmihályfalvi Nyéki Józsefnek, akinek történetét július elején ismerhették meg olvasóink. A férfi egyelőre "ismerkedik" új művégtagjával.

Újra van bal karja az érmihályfalvi Nyéki Józsefnek, akinek történetét július elején ismerhették meg olvasóink. A férfi egyelőre "ismerkedik" új művégtagjával.

Olvasóink július elején ismerhették meg az Érmihályfalvához tartozó Pásztorgaz tanyán élő Nyéki József történetét (lásd. BN. július 2.), mely dióhéjban: 1989 decemberében katona volt, és a fegyverese események közepette ellőtték bal vállát, aminek következményeként amputálni kellett a karját. Orvosi ellátásra Olaszországba került, ahol korszerű művégtagot kapott. Ez azonban 1996-ban elromlott, javítani Bukarestbe vitték, ahol szőrén-szálán eltűnt... Nyéki József azóta csak jobb kézzel élt, és idén júniusban jelentkezett be Cseke Attila képviselő egy fogadóórájára, ahova nem is az elveszett művégtag, hanem az egyre késő forradalmár igazolványa miatt ment. A politikussal folytatott beszélgetésben terelődött a szó a karjára. A volt egészségügyi minisztert megdöbbentette a sztori, és megígérte, hogy segít annak orvoslásában. A segítségnyújtásba bekapcsolódott gyűjtés kezdeményezésével az Érmihályfalváért Egyesület, illetve a megjelent újságcikkünk kapcsán jelentkezett egy marosvásárhelyi család, melynek tagjai - Péterfi Emőke és Árpád - felvállalták, hogy "istápolják" Nyéki Józsefet a városban tartózkodása idején.

Ismerkednek

Ígéretüket be is tartották, mindháromszor mellett voltak, amikor a férfi a városban járt: Cseke Attila közbenjárása nyomán először vizsgálatra ment, másodjára már méretet vettek róla a művégtag elkészítéséhez, és a napokban, október 25-én már új bal karjával indulhatott haza! A minap meglátogattuk Nyéki Józsefet, aki éppen mezei teendői közül érkezett a találkozóra. Az új karral egyelőre "ismerkednek", próbálgatja, hogy az mire is képes. Az a kívülállónak is látszik (az elbeszélések nyomán), hogy nem olyan modern, mint az egykori, eltűnt volt, de hajlik könyökben és csuklóban, és a hüvelykujj mozgatásával fogni is lehet vele. Hogy mennyibe került? Arra nincs pontos válasz, mivel az Egészségbiztosító 5800 lejt állt, ám a támogatók (Cseke Attila, dr.Székely László ortopéd orvos, Olasz Szilárd technikus) kiegészítették ezt, csak általuk ismert összeggel. A művégtagra 1 év garancia van, tulajdonosa 2 évig nem jogosult újra az Egészségbiztosító részéről, mondta el Nyéki József, aki azért már a kasza nyelének "bemutatta" bal kezét, és ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki bármilyen formában segítette őt.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!