ERDON Helyi hírek

2013.10.17. 12:56

Nagy gond a régi hálózatfelújítási

Az idei évben sem kezdődik el Nagyváradon az uniós forrásokból megvalósítandó 17 kilométernyi fűtésfővezetékek felújítása.

Az idei évben sem kezdődik el Nagyváradon az uniós forrásokból megvalósítandó 17 kilométernyi fűtésfővezetékek felújítása.

Ezt Mihai Cabai, a nagyváradi Hőszolgáltató (Termoficare) vállalat igazgatója jelentette be csütörtökön a nagyváradi városházán tartott sajtótájékoztatóján. Cabai kifejezte reményét, hogy jövőre elkezdődhet ez a munkálat. Az igazgató ismertette fő célkitűzéseit, ezek közül is első számú prioritása a megrongált hálózat cseréje. Mint kifejtette, a vállalat legnagyobb problémáját a régi, elavult és megrongált vezetékek jelentik, amelyek sürgős javítást igényelnek. Hozzátette, hogy a csövek toldozása-foldozása csak ideig óráig jelent megoldást, az igazi megoldás a fővezetékek teljes cseréje lenne. Kifejtette, hogy ott, ahol a polgármesteri hivatal valamilyen munkálatot fog végezni, ott a hőszolgáltató vállalat is dolgozni fog, és kicseréli a csöveket. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elavult hálózat miatt a hőenergia mintegy negyvenöt százaléka elvész a szállítás és az elosztás során, de ezt a veszteséget nem hárítják rá a fogyasztókra, hiszen a fogyasztók csak azt fizetik ki, amit a mérőóra mutat.

Tervek

Cabai a továbbiakban kifejtette, hogy jelenleg a városban körülbelül hetven százalékos a lefedettség a fogyasztásmérés tekintetében, de ő el szeretné érni azt, hogy a lefedettség száz százalékos legyen. Az elmúlt időszakban a vállalat tájékoztató leveleket küldött ki a lakótársulásoknak a fogyasztásmérés előnyeiről, többek között azt javasolva, hogy minden egyes tömbház minden egyes lépcsőházában legyen fogyasztásmérő, de mindeddig csak öt válasz érkezett vissza erre a felvetésre. A konkrét tervekre áttérve az igazgató elmondta, hogy Szőlős negyedben építeni kell egy szivattyúállomást, hogy Velencén, Szőlősön és Szentmártonban legyen megfelelő vízhozam.

További szolgáltatás

Az igazgató tervei között szerepel egy szolgáltatói részleg életre hívása. A fogyasztók egy minimális, havi 2-4 lejes bérlet fejében bármikor hívhatnák a vállalat diszpécserszolgálatát, amikor valamilyen ellenőrzési vagy javítási munkálatot kívánnának végeztetni otthonuk fűtésrendszerén. Ez azonban még egy távoli terv, tette hozzá azonnal, mint ahogy az is, hogy a vállalat különböző szerelési munkálatokat is vállalna magán-, és jogi személyeknél is, amiből plusz jövedelme származna a cégnek. Újságíró kérdésre válaszolva az igazgató elmondta, hogy az átszervezés során hetven embert bocsátottak el a vállalattól, ahol jelenleg 249 ember dolgozik. Végezetül, ugyancsak újságírói felvetésre válaszolva Cabai jelezte, hogy amennyiben valaki megnyitja a meleg vizes csapot, és tíz perc eltelte után sem meleg víz folyik a csapból, akkor hívja a vállalat diszpécserszolgálatát, mert akkor minden bizonnyal valamilyen meghibásodás keletkezett. További információ, hogy a fogyasztók kifizethetik számláikat a vállalt Calvin utca 5. szám alatti székhelyén 7-17 órák között, valamint a Transilvania Bank fiókintézményeiben.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!