ERDON Helyi hírek

2013.10.01. 15:57

Megszabták az ANL-lakások árát

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén megszavazta a Vitéz/Decebal utca 65/F szám alatti ANL-tömbház lakásainak vételi árait.

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén megszavazta a Vitéz/Decebal utca 65/F szám alatti ANL-tömbház lakásainak vételi árait.

A Nagyváradi Helyi Tanács által elfogadott határozat értelmében egy garzonlakás ára a Vitéz utcai ANL-tömbházban mintegy 24 ezer euró, míg egy kétszobás lakás ára 34 ezer euró. A napirendi pont vitáján a demokrata-liberális párti Cristian Puşcaş kifogásolta, hogy a tervezet beszámítja az árba a teljes beépített területet, illetve a közös épületrészeket, például a lépcsőházat is, ami miatt magasabb ár jön ki. A tanácsos azt kérdezte, nem lehetne csak maguknak a lakásoknak a területét figyelembe venni az ár megszabásánál. Cristian Beltechi, az önkormányzat ingatlanhatóságának az igazgatója a felvetésre válaszolva elmondta, hogy az ár kiszámításában a terület nagysága csak az egyik árképző tényező, emellett vannak más szempontok is amelyek alapján megállapították a lakások árát. Hozzátette, hogy a számítási koefficiensek levonása után egy garzonlakás húszezer, míg egy kétszobás lakás 27–29 ezer euróba kerül a Vitéz utcai ANL-tömbházban. A határozatot végül egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Piaci ár alatt

A vonatkozó helyi tanácsi döntés kapcsán Delorean Gyulától, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának tagjától a következőket tudtuk meg: az ANL-tömbházak árát nem a helyi tanács, hanem a kormány határozza meg. Mint Delorean elmondta, Nagyvárad három évvel ezelőtt tett egy javaslatot az ANL-lakások árára vonatkozóan, de a kormány úgy ítélte meg, hogy a 385 euró/négyzetméter ár túl alacsony, ezért 720 euró/négyzetméteres árat szabott meg. „Aztán rájöttek, hogy ez aberráció, mert ez a piaci árnál is sokkal drágább, ezért később a piaci ár alá vitték az ANL-lakások árát, és ma már 28 ezer euróból kijön egy kétszobás lakás, míg egy kétszobás összkomfortos PB tipusú tömbházlakás piaci ára eléri a 30 ezer eurót” – fogalmazott. Az ANL-tömbházlakásokat a bennük lakó családok vásárolhatják meg, elsősorban azok, akik öt éves lakbérszerződést kötöttek. Ezeknek a családoknak az öt év lejárta után joguk van újabb öt évre bérbe venni a lakást, azt követően azonban vagy megveszik a lakást, vagy elköltöznek. Ez utóbbi esetben a város átadhatja a lakást egy másik családnak, mely szintén kap egy öt plusz öt éves bérlési terminust.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!