ERDON Helyi hírek

2013.10.28. 14:04

Lehetőség külföldi kezelésre

Több módja is van annak, hogy egy hazai állampolgár külföldi, térített kezelésben részesüljön. A legfontosabb tudnivalókról a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjét kérdeztük.

Több módja is van annak, hogy egy hazai állampolgár külföldi, térített kezelésben részesüljön. A legfontosabb tudnivalókról a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjét kérdeztük.

Amint Oana Ungur, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) szóvivője elmondta, több módja van annak, hogy hazai állampolgárok külföldön essenek át bizonyos orvosi beavatkozásokon. Az egyik az, ha a páciens maga igényli, hogy külföldön végeztethesse el az orvosi beavatkozást, s ebben az esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy bizonyos idő múlva (mely lehet pár hónap, de akár több év is), törleszti az adott kezelés itthoni ellenértékét. Míg 2007-ben ez az érték maximum négyezer lej volt, most a legmagasabb téríthető összeg ebben az esetben 3400 lej. Általában a kórházi beutalást szükségeltető beavatkozásokra szokták igényelni, idegsebészeti, ortopédiai műtétekre, illetve abban az esetben, ha az érintett külföldi klinikán szeretne szülni.

Nincs szabályzat

Vannak vizsgálatok, amelyeket ugyan térít az országos pénztár, de olyan kevés pénzt fizet, hogy a páciensnek nem éri meg lefordíttatni az orvosi papírokat, melyekkel a külföldi kórházban jelentkezhet. Ilyen például az egyszerű orvosi vizsgálat, melyért a pénztár 10-11 lejt törleszt, vagy az egyszerű vérvizsgálat, amelyért szintén ennyit fizet az országos pénztár. A CT, MMR vizsgálatokért már nagyobb, két-háromszáz lej jár, s akadnak, akik ezt igénybe is veszik. Sajnos mind a mai napig nincs egy kidolgozott szabályzat arra vonatkozóan, hogy mennyi időn belül kell kifizetnie az országos pénztárnak a páciens számára a külföldi szolgáltatást, van, hogy pár hónap múlva kapja meg a pénzt, s van, hogy éveket veszi igénybe. Oana Ungur elmondta: azokért a beavatkozásokért, melyek ellenértékét nem az egészségbiztosítási pénztár, hanem az egészségügyi minisztérium törleszti, nem adhatnak jóváhagyást. Ide tartoznak a szerv- és gerincvelő átültetések, melyek külföldi elvégzése nem oldható meg ily módon.

Egy másik eset az, amikor a külföldi beavatkozás a kórház ajánlására történik, indokolt esetekben. Amint Oana Ungur elmondta, ez akkor történhet meg, ha a hazai kórházak orvosai nem rendelkeznek elég tapasztalattal a szóban forgó, itthon is térített beavatkozás elvégzésére, vagy ha például azt egyetlen orvos végzi, s túl hosszú a várakozási idő. Példaként a szóvivő a gyerekeken elvégzendő komplikált műtéteket említette meg. Ilyen esetben a kórháznak egy részletes indoklást kell írnia, melyet a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár bírál el akár egy nap alatt is. Mostanában nagyon ritka, hogy elutasítsák a kérvényt, az orvosok is tudják, hogy milyen esetekben folyamodhatnak ehhez a megoldáshoz. Másrészt erre is vonatkozik az, hogy szerv- és gerincvelő átültetésekre nem alkalmazható, viszont a beavatkozást megelőző időszakra, illetve az utókezelésre igen. Ezzel a lehetőséggel a beteg eleve ingyen részesül a beavatkozásban, illetve a kezelésben, s nincs maximális érték. Mint megtudtuk, 2007 óta körülbelül száz ilyen kérvényt hagyott jóvá a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!