ERDON Helyi hírek

2013.10.01. 15:51

Hőszigetelést kaphat 45 tömbház

A váradi Helyi Tanács hétfői soros ülésén megszavazta 45 nagyváradi tömbház hőszigetelési munkálatainak műszaki-gazdasági terveit.

A váradi Helyi Tanács hétfői soros ülésén megszavazta 45 nagyváradi tömbház hőszigetelési munkálatainak műszaki-gazdasági terveit.

A városi tanács által elfogadott műszaki tervek zöme a Meşteşugarilor és a Salcâmilor utcákon lévő tömbházakra vonatkozik, de felújítanak néhány ingatlant a Lăpuşului, a Flammarion, a Morii, a Brâncoveanu, a Locomotivei, a Sadoveanu, a Cantacuzino és a Moldovei utcákon is. A tömbházak hőszigetelésének felújítására vonatkozó országos program 2006 óta működik Nagyváradon, azóta már 34 tömbházat újítottak fel a városban. A műszaki tervek értelmében az épületek külső hőszigetelése mellett kicserélik a nyílászárókat, elvégzik a tetőszigetelést és a fűtéscsövek cseréjét is. A tömbházlakások hőszigetelés-rehabilitációját szabályozó 18/2009 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a felújítás műszaki tervét a helyi önkormányzat költségvetéséből készítik el, míg a felújítási munkálatok költségeit ötven százalékban kormányzati forrásokból, harminc százalékban a helyi önkormányzat forrásaiból fedezik, és húsz százalék a lakótársulások önrésze.

Nem vállalják

A hétfői helyi tanácsi ülés után Delorean Gyula RMDSZ-es helyi tanácsos lapunknak elmondta, hogy vannak olyan lakótársulások, amelyek nem fogják vállalni a hőszigetelés rehabilitációt, mert nincs elég pénzük az önrész biztosítására. Delorean hozzátette, hogy van egy negyvennégy tömbházból álló várakozási lista, valószínűleg ezek közül fogják pótolni azokat a lakótársulásokat, amelyek visszakozni fognak. A tanácsos elárulta, hogy már jövőre elkezdődhetnek a munkálatok azoknál a tömbházaknál, amelyek rendelkeznek a megvalósíthatósági tervvel és a műszaki tervvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!