ERDON Helyi hírek

2013.10.17. 14:36

Egy generáció története

Valentin Hotea rendezésében készült a Roxanne című román–magyar koprodukció, a magyar Cor Leonis Films közreműködésével. Bemutatták a 66. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a Cineasti del presente verseny-szekciójában. A film barátságról, árulásról, bátorságról szól, hazai dialektusban.

Valentin Hotea rendezésében készült a Roxanne című román–magyar koprodukció, a magyar Cor Leonis Films közreműködésével. Bemutatták a 66. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a Cineasti del presente verseny-szekciójában. A film barátságról, árulásról, bátorságról szól, hazai dialektusban.

A filmtörténetnek valóságos alapja van. A rendező egyéni tapasztalatából ihletődött, amit a kolozsvári bemutatón elmondott. Eddigi életének felét a totalitárius rendszerben, a másik felét a ’89 utáni kialakult rendszerben élte le. A film „generációm története”- mondja a rendező. Egyetlen közös elem a film főszereplője és az ő élete között a Roxanne című dal küldése, a többi fikció. A film rendezője, forgatókönyvírója, operatőre, mindhárman az úgynevezett „decreţel” korszakban születtek.

Valentin Hotea Bukarestben végezte a Színház és Filmművészeti Akadémia rendezői szakát, 1995-ben. Eddig több rövidfilmet rendezett. Az Anterna1 TV-ben a Tengerész lánya filmsorozat első két részét rendezte.

A Roxanne című film cselekménye több szálon bontakozik ki. A cselekmény 2009-ben történik, de vannak korábbi előzmények is. Mint például a középiskolás diák, Tavi Ionescu, barátnőjének a Szabad Európa sugárzásában küld egy zenei számot, melynek címe Roxanne. Tudniillik a leányzót Roxánának hívták. Ez a cselekedete felhívta az akkori belügyi szervek figyelmét. Kihallgatták a fiatalt, és külön a barátnőjét is, amiről az ifjú nem tudott.

20 év múlva, 2009-ben Tavi Ionescu képszerkesztő élete megoszlik saját munkája, a beteg édesanyja és a jelenlegi barátnője között. Elhatározza kiveszi a Titkosszolgálat iratait kezelő levéltárból (CNSAS) a „szekus” dossziéját, a fénymásolatát is kikéri. A kapott anyag tanulmányozása során megtudta azt, hogy ki volt az ügynök, aki információkat szolgáltatott róla. Azonban egy megdöbbentő információ birtokába jut. Kiderül, hogy abban az időben volt barátnője gyermeket várt, akinek az apja ő lehet. Elhatározza, kideríti az igazságot.

Felkeresi hajdani barátnőjét, Roxanát, akinek férje, Sandu, neves orvos, különböző nemzetközi tanácskozásokra jár. Három gyermekük van. A legnagyobb gyermek, Victor, 20 éves. Meg szeretne ismerkedni a családdal. Nem hagyja nyugton az a gondolat, hogy Victor a fia lehetne. Követi a családot, a fiút, akiben egyre inkább a saját fiát látja. A jelenlegi barátnője gyanakodva figyeli Tavi magatartását, féltékeny. A férfi elmondja a barátnőjének, Oana-nak, hogy milyen helyzetben van. Közben gondoskodik a súlyos beteg édesanyjáról is.

A filmben, ha nincs is tételesen megfogalmazva, de felvetődik a kérdés: Mit teszünk akkor, ha az igazság feltárása negatív hatást eredményez? Ha több rosszat eredményez, mint jót? A múltban elkövetett tévedések, cselekmények később hatással vannak az ember életére, de befolyásolhatják a fiatalabb nemzedék életét is.

A film forgatókönyvírója Ileana Muntean és Valentin Hotea. Szereposztás: Mihai Călin (Sandu), Şerban Pavlu (Tavi Ionescu), Valeria Seciu (Tavi anyja), Diana Dumbravă (Roxana), Corina Moise (Oana), Anghel Damian (Victor). A film producere Ada Solomon. Kép: Alexandru Sterian. Vágó: Eugen Kelemen. Hang: Csóka Sámuel – Zányi Tamás- Rajna György.

A film nagy erőssége az a színészi gárda, melyet rendívül érzékenyen választottak ki. Bizonyos jeleneteknél kaszkadőröket is alkalmaztak. Például akkor, amikor a leereszkedő vasúti sorompó jelzéseit figyelmen kívül hagyva, Victor autójával a vasúti síneken áthajt. A következő képsorban a robogó vonat halad át a síneken. A filmi és képi hatás meg van. Azt csak a szakemberek tudhatják, hogy a két felvétel között lehet az életben több hónapi különbség is. A lényeg a filmi mondanivaló. A film erősségének tekinthető az olyan, általunk is tapasztalt valóság visszaadása, amely mai életünkben is beremeg. A bizalomhiány, a megaláztatás, a kiszolgáltatottság jelenlegi kezelése, amit az apa és fia közötti viszony tükröz a legjobban. A fiú számára az apa még csak nem is kuriózum. Léteznek egy országon, egy városon belül, mindenik a maga életét élve. A nagymama majszolgatja boltból vett süteményt. A férj rendkívül elfoglalt, és ő maga csodálkozik azon, ha valamelyik volt ismerősével találkozik. Számára a nemzetközi orvos-kongresszusok a fontosak és a külföldi utazások.

Vannak, akik élik középszintű életüket, peregnek a napok, múlik az élet. Egy darab a ma Romániájából. Tanulságos megnézni a túlélési technika e megnyilvánulását.

A rendező Valentin Hotea Roxanne filmjében nagyon sajátosan és érdekfeszítően szól arról a gondolkodásról, mely körül vesz minket. Bemutatván a CNSAS épületét, valamint azt, hogy kell kikérni a személyi „szekus” dossziét, a fénymásolatot. Biztatván mindenkit arra, tudja meg mindazokat a múltjából, melyet annak idején vele mások tettek. Kik voltak az ügynökök, akik akkor határoztak sorsáról?

A Roxanne című film forgatókönyve két évig készült. A filmezést 2012-ben kezdték. Bukarestben és Sinaia-n filmeztek. 21 forgatási nap volt. A sok külső felvétel látványosabbá teszi a filmet.

Kolozsváron a Roxanne című filmet az 5. Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján a Comedy- Drama around the world szekcióban mutatták be.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!