ERDON Helyi hírek

2013.10.27. 21:38

Addiktológia központ létesülhet Váradon

Október 24-26 között zajlott le Nagyváradon a romániai addiktológia helyzetét felmérő nemzetközi konferencia. Az eseményen felmerült egy nagyváradi addiktológiai központ létesítésének lehetősége is.

Október 24-26 között zajlott le Nagyváradon a romániai addiktológia helyzetét felmérő nemzetközi konferencia. Az eseményen felmerült egy nagyváradi addiktológiai központ létesítésének lehetősége is.

A konferencia többnyire a Nagyváradi Orvosi Egyetem aulájában zajlott, de voltak előadások a váradi városháza nagytermében is. A három nap során összesen huszonhét előadás hangzott el a függőségről, mint egészségügyi problémáról, a függőségben szenvedő betegek kezelésének módozatairól, a függőséget okozó anyagokról, a kábítószer fogyasztás visszaszorításának lehetőségeiről és esélyeiről és számos más, az addiktológiához kapcsolódó kérdésről. A számos tartalmas, elgondolkoztató információkat tartalmazó előadás közül kiemelhető a dr. Ferencz József Lórándé, aki a romániai és marosvásárhelyi drogfogyasztásra vonatkozó adatokat elemezte. Romániában 2008-tól kezdve három éven át törvényes úton lehetett ún. etnobotanikus szereket vásárolni, amelyek gyakorlatilag függőséget okozó kábítószerek voltak. Ennek következtében megugrott a regisztrált kábítószert fogyasztók száma: míg 2007-ben 2420 regisztrált kábítószer fogyasztó volt, addig ez a szám 2008-ban 3649-re, 2009-ben pedig 5353-ra nőtt. A legtöbben – évente átlagban több mint ezren – ópiumszármazékokat fogyasztottak. Az ún. álomboltokból egy adott pillanatban több mint hatszáz volt az országban, és mindamellett, hogy később betiltották az etnobotanikus szerek forgalmazását, és bezáratták az álomboltokat, a kábítószerek a szex-shopokban, játéktermekben, klubokban, egyetemeken, és természetesen az interneten ezután is könnyen hozzáférhetőek maradtak. A szakember szerint gyakorlatilag nincs esély arra, hogy hatósági eszközökkel visszaszorítsák a kábítószerfogyasztást, hiszen az internet korlátlan hozzáférést biztosít ezekhez az anyagokhoz, melyeknek forgalmazása óriási profitot hoz, tehát mindig akadnak majd olyanok is, akik készek forgalmazni az ilyen anyagokat bármiféle tiltás és kockázat ellenére is. A szakember elmondta, hogy valamelyes eredményeket el lehet érni a kábítószerek elleni küzdelemben, ha legalizálnák a marihuánát, mert akkor a kábítószerezők feltételezhetően inkább ezt fogyasztanák a kemény drogok helyett, ugyanakkor el kellene törölni az irracionális magas szankciókat a kábítószer fogyasztókkal szemben, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a függőség okozta egészségkárosító hatások csökkentésére.

Pro és kontra

Az előadás hosszas polémiát váltott ki a hallgatóság körében, volt aki radikális fellépést követelt a kábítószerfüggőkel és forgalmazókkal szemben, és voltak, akik felhívták a figyelmet arra, hogy sehol sem volt érzékelhető eredménye a radikális fellépésnek. A vitát a következő felszólaló, dr. Csorba József, a budapesti Nyírő Gyula kórház addiktológia osztályának vezetője zárta le, kijelentve: abszurd elképzelés az, hogy ki lehet iktatni a kábítószer fogyasztást a társadalomból, ezért a társadalom fő célkitűzése az kell legyen, hogy kontrollált, civilizált keretek között tartsa a kábítószerfogyasztást. A vita során a nap moderátora dr. Ligia Burta felkérte Csorba doktort, hogy nyújtson segítséget abban, hogy Nagyváradon is létesüljön a függőségben szenvedő betegeket kezelő addiktológiai központ, mely megvalósulhat akkor, ha lesz rá politikai akarat. Csorba doktor elmondta: készséggel segédkezik majd ennek a célkitűzésnek a megvalósításában.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!