ERDON Helyi hírek

2013.10.07. 16:32

A jótékonyság és a testvérkapcsolatok jegyében tekertek

Kézfogások néven jótékonysági kerékpártúrát rendeztek – 2011 után immár második alkalommal – szombaton Kötegyán és romániai testvértelepülése, Nagyzerind között.

Kézfogások néven jótékonysági kerékpártúrát rendeztek – 2011 után immár második alkalommal – szombaton Kötegyán és romániai testvértelepülése, Nagyzerind között.

Susánszki Imre civil kezdeményező, szervező elmondta, hogy a nevezési díjat közel százan fizették be, a magyarországi bankszámlára pedig ugyancsak közel 100 ezer forint érkezett, ami hasonló nagyságrendű, mint amennyi tavalyelőtt volt. Hozzátette, hogy a biciklis túra összesen három nemes célt fogalmazott meg.

– A befolyt összeg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyzerindi napközis otthonát segíti, a nehéz sorsú gyerekeket. Emellett fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy fontos lenne Kötegyán és Keményfok, illetve Sarkad és Ant között megépíteni a kerékpár- és közutat, melyeknek köszönhetően megszűnne Kötegyán zsáktelepülés volta – folytatta Susánszki Imre, kiemelve lényeges lenne a térség felemelkedése, fejlesztése tekintetében a magyarországi és romániai települések összeköttetése.

A rendkívüli hideg, illetve a korábbi heves esőzések dacára szombaton reggel félszázan pattantak nyeregbe és Kötegyánból elindulva, egy rövid sarkadi megállót is beiktatva, a Fekete-Körös mellett a gáton elhaladva tekertek a határig a résztvevők. Az ideiglenes határnyitás után az út a Keményfokhoz tartozó Antra és Nagyzerindre folytatódott, a romániai településeken a bringásokat a helyiek süteményekkel, frissítővel kínálták. Susánszki Imre elmondta, hogy ennek is köszönhetően igazán családias hangulatban telt a szombati nap.

Mint fogalmazott, az esemény jelentőségére utal, hogy Kötegyán, Sarkad, illetve a két romániai település, Keményfok és Nagyzerind önkormányzata is a kerékpáros túra mellé állt. Nemes János, Kötegyán polgármestere, valamint Mórocz Tibor Attila, Sarkad társadalmi megbízatású alpolgármestere is letekerte az összességében 60. kilométeres távot. A túra a román határtól végig a Fekete-Körös partján haladt, tekintettel arra, hogy sem közút, sem kerékpárút nem köti össze azon a részen a két országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!