ERDON Helyi hírek

2013.09.13. 13:15

Váratnák 2030-ig Biharpüspökit

Tárgyalást kezdeményez Ilie Bolojan polgármesterrel is az EMNP a Püspökin áthaladó teherforgalom ügyében, miután az önkormányzat papírforma-választ adott beadványukra. Ha kell, újra tüntetnek is.

Tárgyalást kezdeményez Ilie Bolojan polgármesterrel is az EMNP a Püspökin áthaladó teherforgalom ügyében, miután az önkormányzat papírforma-választ adott beadványukra. Ha kell, újra tüntetnek is.

Válaszolt a nagyváradi önkormányzat a biharpüspökiek egyik gondjára: lényegében azt üzente, hogy tizenhét éven belül lehet esetleg megoldás a panaszokra! Mint arról már többször írtunk, Várad Biharpüspöki negyede az egyetlen olyan negyed a megyeszékhelyen, melyen áthalad a kamionforgalom, és ez hosszú idő óta zavarja az ott élő polgárokat, mi több, károsítja egészségüket és rongálja ingatlanaikat, szennyezi a környezetet is. Ám folyamatos panaszaikat a váradi önkormányzat mindeddig nem vette figyelembe, nem tiltották ki onnan a nehézgépjármű-forgalmat. Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete augusztus 23-án tüntetést szervezett a püspökieknek, majd beadvánnyal fordultak a polgármesteri hivatalhoz. Erre most jött meg a válasz, amelyet Csomortányi István, az EMNP helyi vezetője a hét végén a sajtó rendelkezésére bocsájtott.

A választ Ilie Bolojan polgármester és Adriana Lipoveanu főépítész írta alá. Ebben végül elismerik, hogy valós a jelzett gond, de gyors megoldást nem ígérnek.

Folytatják

A dokumentumban Bolojanék megismétlik, hogy elkerülő utat kellene építeni, és jelzik, hogy ez tervbe is van véve, szerepel a városrendezési tervben. Csakhogy az elképzelések a 2030-as évig szóló stratégia részét képezik, úgyhogy elvileg akár addig is várhatnak a püspökiek az önkormányzat által tervezett elkerülőút megépítésére – már ha addig a tervek maguk is nem változnak, nem beszélve számos más tényezőről.

Ugyancsak elkerülő út megépítését javasolja az EMNP – ám egy olcsóbbét és rövidebbét. Míg a Bolojanék változata négysávos körgyűrű lenne, 12 kilométeres szakaszon, és több tízmillió eurós befektetéssel, 2030-as végső határidővel, addig a Csomortányiék által javasolt út kétsávos lenne, 4,8 kilométeres, és 4-5 millió euróból egy-két év alatt kivitelezhető lenne. A 19-es számú főutat kötné össze a borsi úttal, egy már létező iparú úton áthaladva – mindez Püspöki „hátánál” lenne, azaz a forgalom kivezetése hamar meg lenne oldva. Ami a finanszírozást illeti, az EMNP szerint a város az összeg egy részét elkülönítheté a költségvetéséből, a többire uniós pályázatot lehetne benyújtani.

Az EMNP a következő napokban tárgyalást fog kezdeményezni Ilie Bolojan polgármesterrel, valamint az önkormányzati műszaki osztályának vezetőjével. Mint kérdésünkre Csomortányi István jelezte, megpróbálják meggyőzni az illetékeseket, hogy válasszák az olcsóbb és sokkal gyorsabb megoldást. Hozzátette: ha elutasításba ütköznek, újabb tüntetést szerveznek a püspöki lakosoknak az ügy rendezéséért.

Időközben zavartalanul tart a nehézgépjármű-forgalom a városrészben: naponta rengeteg ilyen jármű halad el a házak közvetlen közelében, a lakosok ingatlanai tovább repedeznek, egészségük tovább romlik – sőt, a nemrég felújított út aszfaltrétege is több helyen púposodik már fel, ami tovább növeli a kamionok keltette káros rezgéshullámokat, egyre súlyosbítva a püspökiek gondjait. Akik akár 2030-ig is várhatnak, ha kibírják addig?!

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!