ERDON Helyi hírek

2013.09.29. 12:52

Több százan gyűjtötték a szemetet

Több száz önkéntessel Nagyvárad is részt vett az országos szinten megszervezett TeSzedd! akcióban, amely során a résztvevők a város több területét tisztították meg.

Több száz önkéntessel Nagyvárad is részt vett az országos szinten megszervezett TeSzedd! akcióban, amely során a résztvevők a város több területét tisztították meg.

A nagyváradi önkormányzat idén is csatlakozott a TeSzedd! országos szemétszedési akcióhoz szeptember 28-án. Az önkénteseket reggel kilenc órára várták a Lotus bevásárlóközpont parkolójához, ahol feliratkoztak, kiválasztották a megtakarítandó övezetet és megkapták a szükséges kellékeket (szemeteszsákokat, kesztyűket). Az önkéntesek szelektíven gyűjtötték be az eldobott hulladékokat, külön zsákba a műanyagot, üveget, fémeket, papírokat és egyebeket. A parkolóba érkező több száz önkéntes a takarítandó helyszín közelségétől függően gyalog, vagy az alkalomra biztosított külön járattal közelítették meg a terepet. A több óráig tartó takarítás során összegyűlt szemeteszsákokat az önkéntesek az út mentén hagyták, amelyeket a RER ökológiai szolgáltató munkatársai szedtek össze. Az akcióban szakaszonként kitakarították a Sebes Körös és a Pece patak partjait, valamint a Grigorescu lakónegyedet az erdő irányában. A szemétszedési akcióban többek között diákok, a Bihar Megyei Csendőrök 126 személlyel, különböző szervezetek és cégek önkéntesei vettek részt.

Résztvevők

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának munkatársai idén is hatékonyan bekapcsolódtak a TeSzedd! Akcióba. Az esemény az egész vízgyűjtő medencében az igazgatóság 92 alkalmazottját és a településekről 289 önkéntest mozgósított. A szombati nap végére az önkéntesek huszonöt köbméter szemetet szedtek össze. A legtöbben a Köves Körös-menti takarítási akcióban vettek részt Bontesdnél és Dragánfalvánál. A TeSzedd! akcióban a nagyváradi börtön is részt vett. A 71 elítélt és a börtön 40 alkalmazottja a nagyürögdi erdő takarításában vettek részt.

Részleges eredmények

A Bihar megyei adatok részleges feldolgozása alapján a megyében körülbelül hatezer önkéntes vett részt az akcióban és körülbelül nyolcezer zsák szemetet sikerült összegyűjteniük. Az adatok teljes feldolgozása ezen a héten várható. A szombati akció lényege nem csak a környezet megtisztítása volt, hanem figyelemfelhívás is az emberi nemtörődömség és hanyagság okozta környezetszennyezésre is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!