ERDON Helyi hírek

2013.09.02. 11:21

Súlyos autóbalesetek Magyarországon

Három román állampolgár halt meg és 18 megsérült a magyarországi M5-ös autópályán péntek hajnalban történt balesetben - közölte a román külügyminisztérium.

Három román állampolgár halt meg és 18 megsérült a magyarországi M5-ös autópályán péntek hajnalban történt balesetben - közölte a román külügyminisztérium.

Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, többen életveszélyesen. A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, bekapcsolta a vészvillogóját, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig. A Milánóba tartó román kisbuszban 19 utas és két sofőr volt. A balesetben két férfi és egy nő vesztette életét - tette hozzá. Augustin Hagiu, a Román Fuvarozók Szövetségének elnöke a román Mediafax hírügynökségnek azt mondta: a balesetet okozó 42 tonnás kamion mintegy 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedett, és a helyszínen nem voltak féknyomok. Úgy vélekedett, szinte biztos, hogy a sofőr elaludt a kormánynál. A román kormány egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgépet küldött Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A kórház-repülővel Budapestre utazó öttagú orvoscsoportot a román rohammentő-szolgálat alapítója, Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes vezette.

Sérültek

Tizennyolc román sérült van még kórházban a péntek hajnali, az M5-ös autópályán történt baleset sérültjei közül, közülük tizenegyet két-három órán belül hazaszállít a román légierő repülőgépe Budapestről - közölte Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára péntek este, Raed Arafat román államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Szócska Miklós közölte: a Péterfy Sándor utcai kórházban ápolt négy sérült közül kettő, a Honvédkórházból a négy sérült közül szintén kettő, a Merényi kórház traumatológiájáról hat sérült közül négy, Ceglédről pedig mindhárom sérült még pénteken hazamehetett. Kecskeméten egy sérült van, illetve a traumatológiai intézetben ápolnak két gyermeket. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, a tömegbalesethez kapcsolódó legtöbb műtét befejeződött, s a tizenegy beteg hazaszállításáról a román konzulátus gondoskodik. A nyolc- és tízéves gyermekeket nem kell műteni, stabil állapotban vannak, és megfigyelésre Magyarországon tartják őket.

Raed Arafat, a román Egészségügyi Minisztérium államtitkára szintén részvétét fejezte ki a halottak hozzátartozóinak, és megköszönte a magyar kormánynak és az egészségügynek a segítséget. Hozzátette, hogy az átmenetileg Magyarországon maradó hét sérült intenzív ellátásban részesül az állapota stabilizálása érdekében. Kitért arra, a magyar kollégáikkal folyamatosan kapcsolatban vannak, és későbbiekben is számíthatnak rájuk.A román államtitkár kitért arra, hogy krízisközpontot hoztak létre Romániában a balesettel foglalkozó minisztériumok között, valamint egy 24 órás operatív központot is kialakítottak a román Egészségügyi Minisztériumban. A Magyarországon maradó hét sérültet, amint szállítható állapotban lesznek, szintén hazaviszik.

Miniszteri köszönet

Victor Ponta román miniszterelnök köszönetet mondott a magyar hatóságoknak mindazért, amit az M5-ösön péntek hajnalban történt tömegbaleset román áldozataiért és sebesültjeiért tettek. A román kormányfő Konstancában (Constanta), egy pártrendezvényen tartott sajtóértekezleten beszélt a Magyarországon történt balesetről. További hír, hogy a rendőrség kezdeményezte a balesetet okozó bolgár sofőr előzetes letartóztatását - közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője szombat reggel az MTI-vel.

Újabb baleset

A magyar rendőrség tájékoztatása szerint egy személygépkocsi Szeged felől Makó irányába haladt szombat éjszaka az M43-as autópályán, amikor a 13-as kilométernél a sofőr eddig tisztázatlan körülmények között elveszítette az uralmát a jármű felett, átszakította a szalagkorlátot és az út menti árokba csapódott. A balesetben az MTI információi szerint négy román állampolgár sérült meg, hármukat súlyos sérülésekkel, egyiküket pedig kritikus, életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők. Az MTI kórházi forrásból vasárnap reggel megtudta, hogy túl van a közvetlen életveszélyen szenvedett három társával súlyos balesetet az M43-as autópályán – A balesetben rajta kívül még két román férfi szenvedett súlyos sérüléseket, a gépkocsit vezető román nő könnyebben sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!