ERDON Helyi hírek

2013.09.09. 21:29

Módosult a parkolási szabályzat

A nagyváradi helyi tanács által módosított parkolási szabályzat megkönnyíti a helyi rendőröknek, közúti rendőröknek és az Ingatlanhatóság ellenőreinek azt, hogy eljárjanak a szabályzatot megszegő autósok ellen.

A nagyváradi helyi tanács által módosított parkolási szabályzat megkönnyíti a helyi rendőröknek, közúti rendőröknek és az Ingatlanhatóság ellenőreinek azt, hogy eljárjanak a szabályzatot megszegő autósok ellen.

A nagyváradi helyi tanács a városi rendőrség és a közúti rendőrség észrevételei alapján módosította a város parkolási szabályzatát. Mostantól a rendőrök sokkal egyszerűbben megbüntethetik a szabálysértőket. A határozati javaslat vitáján a hétfői nagyváradi helyi tanácsülésen Ilie Bolojan polgármester a felmerült kérdésekre válaszolva elmondta, hogy jogi személyek nem foglalhatják le a rövid időtartamú parkolásra kijelölt, valamint a magánszemélyek által bérelt parkolóhelyeket.

A polgármester elmondta, hogy a szabályzat célja nem az, hogy a város pénzforráshoz jusson, ezért néhány kivételtől eltekintve nem is biztosítanak lehetőséget jogi személyeknek arra, hogy a városközpontban parkolóhelyet béreljenek. Bolojan aláhúzta, hogy a szabályzat elsődleges célja az, hogy mindazok, akiknek a városközpontban van elintéznivalójuk, találjanak parkolóhelyet arra a pár órára, amíg ügyüket elintézik.

A módosított szabályzat kimondja, hogy a városháza ingatlanhatóságának ellenőrzési feladatokkal megbízott munkatársai bírságot róhatnak ki a szabályzat megszegése miatt. Azokat az autókat, amelyek nem megengedett helyeken parkolnak, azonnal elszállíttathatják, és utólag is kiállíthatják a bírságolási jegyzőkönyvet. Azt is rögzíti a szabályzat, hogy a parkolási bérlet kiváltása nem jelent garanciát az autósnak arra, hogy mindig a kívánt helyen talál magának parkolóhelyet, és ez a tény nem szolgálhat számára mentségül, ha nem kijelölt parklóhelyen hagyja autóját. A módosított szabályzat 161. számú cikkelyének első bekezdése kimondja, hogy a helyi rendőrség elrendelheti a járművek elszállítását többek között akkor, ha azok zöldövezetben, parkban, vagy a parkokba vezető utakon, gyalogos sétányokon vannak. Azonnal elszállíthatók a garázsok, bejáratok előtt hagyott autók, a fogyatékosoknak vagy a hatóságoknak fenntartott helyeken, a bankok és hotelek által bérelt parkolóhelyeken, a parkolókba ki-, és kivezető utakon, a parkolásra tiltott övezetekben hagyott autók, valamint a fizetéses parkolók közelében parkolásra ki nem jelölt helyen leparkolt autók, a tömbházak közötti sétányokon, bicikliutakon álló autók, valamint az épületek közelében hagyott autók is, amennyiben azok gátolják a gyalogosforgalmat. Az ingatlanhatóság ellenőrei is számos esetben elrendelhetik az autók elszállítását, többek között akkor, ha az autós nem fizette ki a parkolási díjat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!