ERDON Helyi hírek

2013.09.03. 13:56

Már csak a tüntetések segíthetnek...

Nincs már politikai megoldás – ehelyett a lakosság tiltakozása lehet az utolsó esély Verespatak megmentése ügyében. Így gondolja az EMNP, amelynek helyi vezetői ma közölték: támogatják a tüntetéseket.

Nincs már politikai megoldás – ehelyett a lakosság tiltakozása lehet az utolsó esély Verespatak megmentése ügyében. Így gondolja az EMNP, amelynek helyi vezetői ma közölték: támogatják a tüntetéseket.

A legnagyobb korrupciós ügy Románia történetében a verespataki bányaprojekt engedélyezése, ez világos, bár az illetékesek gondoskodnak róla, hogy erre bizonyíték ne legyen – így gondolják ezt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői. Zatykó Gyula, a párt országos alelnöke, valamint Csomortányi István megyei vezető mai nagyváradi sajtótájékoztatójukon jelezték: az USL-kormány a vonatkozó döntésével lényegében a törvények hatálya alól kivonta Verespatakot. „Azzal, hogy úgymond nemzeti stratégiai beruházásnak nyilvánították az ottani kitermelés megkezdését, bebiztosították, hogy ne vonatkozzon rá semmilyen törvény, ott azt lehet majd tenni, amit akarnak. Ráadásul azt is előírta az USL, hogy a jövőben hozandó esetleges jogszabályokra se legyen hatásuk, azaz ha egy későbbi másik hatalom majd visszacsinálná az egészet, arra nincs jogi módja – vagy ha mégis talál ilyet, akkor még az államnak kell kártérítési fizetnie a kitermelő cégnek” - figyelmeztetett Zatykó Gyula.

Hozzátette: „Az EMNP az egyedüli párt, amelynek határozott álláspontja van az ügyben. Álláspontunk a nem. Azaz nem szabad megkezdeni a kitermelést. Minden más párt, így az RMDSZ is csak lavírozik, lebegtetik azt is, hogy nemmel szavaznak-e majd a parlamentben, vagy úgymond mindenki saját lelkiismerete szerint. Egyébként az ügy politikailag kifutott immár. Mostantól csak a lakossági tiltakozás, a polgári összefogás jelenthet egy utolsó esélyt Verespataknak.” Épp ezért – mint Csomortányi István hozzátette – az EMNP minden ilyen megmozdulást támogat. Nagyváradon már fel is vették a kapcsolatot a megmozdulásokat szervező civil szervezettel. Tegnap megkezdték tiltakozó szórólapok legyártását és szétosztását is. Emellett újabb demonstrációk állnak szervezés alatt – ezek időpontjai még nem nyilvánosak.

Segít az EMNP

Más témára térve jelezték: jól halad az az aláírásgyűjtés, amelyet július 20-án kezdtek. Ennek célja azok támogatásának összesítése, akik nem értenek egyet az USL magyarellenes régiósítási elképzeléseivel, ehelyett önálló, kétnyelvű Partium régiót szeretnének, Nagyvárad fővárossal. Eddig 2400 aláírás gyűlt össze, s mint mondták, „most jön még a java”. Jelenleg a megyében szinte mindenütt, összesen 30 településen zajlik ez a munka.

Szó esett a külhoni magyarok előzetes választási regisztrációjáról is, amely a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges. Csomortányi István elmondta: a Budapestről postán kiküldött regisztrációs ívek kézbesítése néhol akadozik, főleg Nagyváradon vannak, akik – szerintük a Román Posta hibájából – még nem kapták meg. Jelezte: aki később sem kapja meg, vagy aki hibát vét a kitöltéskor, illetőleg segítséget igényel, felkeresheti az EMNP területi irodáját.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!